Ciasto śmietanowe ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie

Na puszystym biszkopcie!
Weronika Kwaśniak / 27.08.2015 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto śmietanowe ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na biszkopt:


  • 4 jajka
  • 17 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na nadzienie:


  • 80 dag śliwek
  • 1/2 szklanki soku malinowego
  • opakowanie żelfixu 3:1
  • szklanka cukru

Na krem śmietankowy:


  • 250 ml śmietanki 30%
  • śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ciasto śmietanowe ze śliwkami!

  1. Przygotuj biszkopt: jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 24 cm i piecz około 30 minut w 180 stopniach C.
  3. Śliwki pokrój i włóż do garnka, dodaj sok i wymieszaj z żelfixem, zagotuj.
  4. Wsyp cukier i jeszcze raz zagotuj. Odstaw do wystudzenia.
  5. Śmietankę ubij z cukrem pudrem i śmietan-fixem.
  6. Wystudzony biszkopt przekrój w poprzek na dwa blaty.
  7. Jeden z blatów ułóż ponownie w tortownicy.
  8. Na ciasto wyłóż połowę masy śliwkowej i ubitą śmietankę.
  9. Przykryj drugim blatem.
  10. Na wierzch wyłóż resztę masy śliwkowej.
  11. Ciasto odstaw na 30 minut do lodówki.

Zobacz więcej przepisów ze śliwkami:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA