Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na biszkopt:
- 4 jajka
- 17 dag mąki
- 20 dag cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na nadzienie:
- 80 dag śliwek
- 1/2 szklanki soku malinowego
- opakowanie żelfixu 3:1
- szklanka cukru
Na krem śmietankowy:
- 250 ml śmietanki 30%
- śmietan-fix
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ciasto śmietanowe ze śliwkami!
- Przygotuj biszkopt: jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 24 cm i piecz około 30 minut w 180 stopniach C.
- Śliwki pokrój i włóż do garnka, dodaj sok i wymieszaj z żelfixem, zagotuj.
- Wsyp cukier i jeszcze raz zagotuj. Odstaw do wystudzenia.
- Śmietankę ubij z cukrem pudrem i śmietan-fixem.
- Wystudzony biszkopt przekrój w poprzek na dwa blaty.
- Jeden z blatów ułóż ponownie w tortownicy.
- Na ciasto wyłóż połowę masy śliwkowej i ubitą śmietankę.
- Przykryj drugim blatem.
- Na wierzch wyłóż resztę masy śliwkowej.
- Ciasto odstaw na 30 minut do lodówki.