Dojrzewające ciasto na pierniki powinniśmy wyrabiać na 4-6 tygodni przed świętami Bożego Narodzenia. Wykonane najlepiej na miodzie wielokwiatowym oraz smalcu lub maśle. Ciasto dojrzewa pod bawełnianą ściereczką w chłodnym miejscu.
Ciasto na pierniki leżakujące
Oto składniki na ciasto na pierniki leżakujące:
- 400 g miodu wielokwiatowego
- kilogram mąki pszennej
- 4 jaja
- szczypta soli
- 5 g cynamonu
- 10 g kakao
- 350 g cukru
- 200 ml mleka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta pieprzu
- szczypta imbiru
Jak zrobić ciasto na pierniki leżakujące?
Miód przekładamy do garnka i podgrzewamy razem z gałką muszkatołową, pieprzem, imbirem i kakao. Następnie dosypujemy cukier. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Następnie studzimy masę i dodajemy kolejno jajka. Na koniec wlewamy mleko i dosypujemy mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy i zagniatamy. Następnie przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy na 4-6 tygodni.
Pierniczki staropolskie
Oto składniki na pierniczki staropolskie:
- 400 g mąki
- 200 ml miodu
- 100 g smalcu
- pół szklanki mleka
- szklanka cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta imbiru
- szczypta kardamonu
- łyżka cynamonu
Jak zrobić pierniczki staropolskie?
Miód wlewamy do garnka i dodajemy smalec. Podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia i doprawiamy solą, pieprzem, imbirem, kardamonem i cynamonem. Dosypujemy cukier i rozpuszczamy. Do przestudzonej masy dodajemy jajka, mleko i mąkę. Dokładnie mieszamy i zagniatamy. Następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 4-6 tygodni.
Miękkie pierniki z ciasta dojrzewającego
Oto składniki na miękkie pierniki z ciasta dojrzewającego:
- 400 g miodu wielokwiatowego
- szklanka cukru
- 200 g masła
- 30 g przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- pół szklanki mleka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 jajka
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
Jak zrobić miękkie pierniki z ciasta dojrzewającego?
Do garnka wlewamy miód i wkładamy masło. Następnie podgrzewamy na małym ogniu i doprawiamy przyprawą do piernika, cynamonem, kakao i solą. Do wystudzonej masy dodajemy jajka i mleko. Cały czas mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę. Dokładnie zagniatamy i przekładamy do miski. Przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy na 4-6 tygodni.