Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 6 jajek
- 20 dag cukru
- 20 dag gorzkiej czekolady
- 10 dag masła
- 15 dag mąki
- 40 ml wiśniówki
- 50 dag czereśni
Przygotowanie:
- Czekoladę połam na kawałki. Wrzuć do rondelka, dodaj masło, roztop na małym ogniu, mieszając.
- Czereśnie dokładnie umyj, osącz, wydryluj.
- Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Zmiksuj z mąką i wiśniówką. Połącz z przestudzoną czekoladą.
- Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj. Ciasto połącz z 2/3 czereśni.
- Przełóż do prostokątnej formy, piecz ok. 30 min w 200 st. C.
- Ciasto czekoladowe udekoruj świeżymi czereśniami i ewentualnie bitą śmietaną.