Ciasteczka z orzechami - przepis, składniki i przygotowanie

Możesz dodatkowo oblać je czekoladą!
Weronika Kwaśniak / 14.02.2014 08:30
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasteczka z orzechami - przepis, składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 16
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 220 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 5 dag mąki
  • 13 dag masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka

Masa:


  • 25 dag posiekanych ulubionych orzechów (włoskich, laskowych, migdałów, nerkowca, brazylijskich)
  • 15 dag krówek
  • 5 dag masła
  • skórka otarta z cytryny
Przygotowanie:

1. Z mąki, masła, brązowego cukru, proszku do pieczenia i jajek zagnieć ciasto.
2. Kwadratową foremkę o boku 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
3. Ciasto rozwałkuj na placek na oprószonym mąką blacie i przełóż do przygotowanej foremki.
4. Krówki włóż do rondelka, dodaj masło.
5. Mieszając, na wolnym ogniu, rozpuść, dodaj skórkę z cytryny oraz rozdrobnione ulubione orzechy.
6. Masę rozłóż na cieście w foremce.
7. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piecz ok. 30 minut, aż ciasto będzie rumiane.
8. Ostudź i pokrój na 16 kawałków o dowolnym kształcie.

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA