Składniki:
- 5 dag mąki
- 13 dag masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
Masa:
- 25 dag posiekanych ulubionych orzechów (włoskich, laskowych, migdałów, nerkowca, brazylijskich)
- 15 dag krówek
- 5 dag masła
- skórka otarta z cytryny
Przygotowanie:
1. Z mąki, masła, brązowego cukru, proszku do pieczenia i jajek zagnieć ciasto.
2. Kwadratową foremkę o boku 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
3. Ciasto rozwałkuj na placek na oprószonym mąką blacie i przełóż do przygotowanej foremki.
4. Krówki włóż do rondelka, dodaj masło.
5. Mieszając, na wolnym ogniu, rozpuść, dodaj skórkę z cytryny oraz rozdrobnione ulubione orzechy.
6. Masę rozłóż na cieście w foremce.
7. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piecz ok. 30 minut, aż ciasto będzie rumiane.
8. Ostudź i pokrój na 16 kawałków o dowolnym kształcie.