Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
średni
Składniki:
Ciasto:
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 6 łyżek mąki
- 6 łyżek płatków migdałowych
Masa:
- 6 łyżek cukru
- 2 obrane i drobno pokrojone pomarańcze
- 20 dag gęstego serka śmietankowego
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 25 dag truskawek
Przygotowanie:
- Miękkie masło utrzeć na puch lub zmiksować. Następnie zmiksować z pozostałymi składnikami ciasta – jajkami, cukrem, mąką oraz pokruszonymi płatkami migdałowymi.
- Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem ew. papierem do pieczenia, narysować na niej 8 kółek o średnicy 8 centymetrów. Wypełnić je przygotowanym ciastem. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Piec około 15 minut, aż ciasteczka ładnie się zrumienią. Wyjąć, ostudzić i ostrożnie zdjąć z pergaminu, tak by ciastka nie popękały.
- Przygotować masę do przełożenia ciasteczek: cukier wsypać do garnka, wymieszać dokładnie z pokrojonymi na małe kawałki pomarańczami. Mieszając co jakiś czas udusić na małym ogniu na bardzo gęsty dżem. Uważać, aby dżem się nie przypalił. Gotowy ostudzić, a następnie połączyć z gęstym serkiem śmietankowym (np. kanapkowym) oraz jogurtem naturalnym.
- Truskawki opłukać, osączyć na sicie. Cztery truskawki odłożyć do dekoracji, resztę drobno pokroić. Wszystkie ciasteczka posmarować przygotowanym kremem. Połowę ciasteczek posypać pokrojonymi truskawkami, przykryć resztą ciasteczek z kremem. Odłożone do dekoracji truskawki pokroić w plasterki. Ozdobić nimi wierzch ciasteczek.