Składniki:
- 20 dag masła
- 5 dag cukru
- 100 ml mleka
- cukier wanilinowy
- 10 dag miodu
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 40 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do panierowania:
- 10 dag masła
- 10 dag cukru
- 150 ml śmietany
- 25 dag wiórków kokosowych
Przygotowanie:
1. Masło, cukier, cukier wanilinowy, miód i mleko podgrzej, aż się rozpuszczą.
2. Masę przestudź.
3. Połącz z 4 żółtkami i mąką przesianą z proszkiem.
4. Całość ostrożnie wymieszaj z pianą z białek.
5. Ciasto przełóż do prostokątnej blachy, piecz ok. 45 min w temp. 180 st. C.
6. Ostudź, pokrój w małe kostki.
7. Masło podgrzej z cukrem i śmietaną, aby składniki połączyły się.
8. Porcje ciasta obtaczaj najpierw w przestudzonej masie, a potem w wiórkach.
Przepis Renaty Materlińskiej z "Przyjaciółki"