Ciasteczka betlejemskie - przepis składniki i przygotowanie

Pyszne ciasteczka betlejemskie z pianką to świąteczny klasyk!
/ 15.12.2016 05:46
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasteczka betlejemskie - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 24
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 240 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Ciasto:

  • 50 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy

Pianka:

  • 2 białka
  • szklanka cukru

Dodatkowo:

  • mielone orzechy
  • wiórki kokosowe
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ciasteczka betlejemskie! Są słodkie i bardzo kruche, a na wierzchu mają pyszną bezę!

  1. Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek, kwaśnej śmietany, cukru wanilinowego i proszku do pieczenia zagnieć kruche ciasto.
  2. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię i schłodź w lodówce.
  3. Białka ubij z cukrem na pianę.

Legumina makowa na święta - przepis

  1. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm.
  2. Foremką wykrawaj ciasteczka.

Ciasto gryczano-migdałowe na święta - przepis

  1. Wierzch każdego posmaruj pianką z białek, posyp orzechami lub wiórkami.
  2. Piecz przez mniej więcej 15 minut w 170 stopniach.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA