Liczba porcji: 9
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 5 dag masła
- 1,5 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 2 dag świeżych drożdży
- 1/4 szklanki letniego mleka
- skórka otarta z pomarańczy
- jajko
- 10 dag rodzynek
Przygotowanie:
- Masło posiekać z mąką i cukrem. Drożdże rozetrzeć z mlekiem, połączyć ze skórką pomarańczową. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Rozczyn dodać do mąki z masłem, wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.
- Ciasto zagnieść z połową opłukanych i osuszonych rodzynek. Rozwałkować na prostokąt grubości około 1 cm. Posmarować jajkiem roztrzepanym z małą ilością wody i posypać pozostałymi rodzynkami.
- Ciasto zwinąć w rulon, pokroić na 9 krążków o grubości ok. 2 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia.
- Ślimaczki posmarować pozostałym jajkiem i piec 25-30 minut w piekarniku o temp. 185°C.