Składniki:
Na biszkopt:
- 5 jajek
- pół szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 dag rozpuszczonego masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem:
- 40 dag jagód
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- budyń waniliowy
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 30 dag masła
- pół szklanki soku z pomarańczy
Przygotowanie:
- Białka ubij na sztywno. Nie przerywając ubijania, wsypuj partiami cukier. Dodaj żółtka. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do masy jajecznej. Wymieszaj. Na końcu dodaj chłodne masło i wymieszaj.
- Ciasto na biszkopt przelej do foremki (30 cm) wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piecz 20–25 minut w temp. 180 stopni. Przestudź i wyjmij na blat.
- Przygotuj krem. 30 dag jagód wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Gotuj 5 minut. Owoce niezbyt dokładnie zmiksuj. Dodaj rozmieszany w 3 łyżkach wody budyń z mąką ziemniaczaną. Ugotuj gęstą masę. Ostudź. Miękkie masło utrzyj na puch. Miksując, dodawaj po łyżce masy owocowej.
- Ostudzone ciasto przekrój wzdłuż na 4-5 blatów. Nasącz sokiem pomarańczowym i przełóż częścią kremu. Boki i wierzch posmaruj resztą kremu. Odstaw do lodówki na 30 minut.
- Przed podaniem biszkopt przekładany kremem jagodowym posyp resztą owoców.