Składniki:
Beza:- 2 białka
- 8 łyżek drobnego cukru
- 2 żółtka
- 1/4 szklanki cukru drobnego
- 10 dag masła
- skórka otarta z cytryny oraz wyciśnięty z niej sok
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na bezy z kremem!
1. Białka ubij na sztywną pianę.
2. Cały czas ubijając, wsypuj powoli cukier.
3. Miksuj jeszcze kilka minut, aż cukier się całkowicie rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca.
4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
5. Łyżeczką lub za pomocą szprycy cukierniczej wyciśnij na blachę 46 małych bez, średnicy ok. 2 cm.
6. Piecz 20 minut w temperaturze 125 stopni.
7. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100 st. i piecz jeszcze 30 minut.
8. Żółtka ubij na parze na puszysty mus z cukrem, sokiem i skórką z cytryny.
9. Miękkie masło ubij na puch.
10. Miksując, dodawaj do niego po łyżce musu jajecznego.
11. Krem cytrynowy odstaw do lodówki na 30 min.
12. Zimne beziki smaruj kremem i składaj po dwa.
1. Białka ubij na sztywną pianę.
2. Cały czas ubijając, wsypuj powoli cukier.
3. Miksuj jeszcze kilka minut, aż cukier się całkowicie rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca.
4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
5. Łyżeczką lub za pomocą szprycy cukierniczej wyciśnij na blachę 46 małych bez, średnicy ok. 2 cm.
6. Piecz 20 minut w temperaturze 125 stopni.
7. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100 st. i piecz jeszcze 30 minut.
8. Żółtka ubij na parze na puszysty mus z cukrem, sokiem i skórką z cytryny.
9. Miękkie masło ubij na puch.
10. Miksując, dodawaj do niego po łyżce musu jajecznego.
11. Krem cytrynowy odstaw do lodówki na 30 min.
12. Zimne beziki smaruj kremem i składaj po dwa.