Składniki:
- 6 jajek
- 25 dag margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki oliwy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
- budyń waniliowy
- kisiel wiśniowy
- 2 łyżki suchego maku
- 2 płaskie łyżki kakao
Przygotowanie:
Zobacz przepis na świąteczną babkę-tulipana! To kolorowe ciasto z pewnością świetnie ozdobi bożonarodzeniowy stół, a wszyscy pokochają je za obłędny smak!
- Margarynę utrzyj z cukrem.
- Dodaj do masy żółtka, cukier wanilinowy, mąkę z proszkiem do pieczenia, oliwę i ubitą na sztywno pianę z białek.
- Ciasto podziel na 4 równe części.
Babka-zebra na Boże Narodzenie
- Następnie do 1 części dodaj budyń waniliowy, do 2 kisiel wiśniowy, do 3 kakao, a do 4 mak.
- Ciasto układaj na przemian porcjami w foremce.
- Przed włożeniem do piekarnika surowe ciasto przekrój nożem.
- Piecz przez mniej więcej 50 minut w temperaturze 170 stopni.