Składniki:
- duży kalafior
- 30 dag miękkiego sera typu feta
- 4 jajka
- 10 dag startego parmezanu
- 10 dag tartej bułki
- 5 dag masła
- tarta gałka muszkatołowa
- szczypta curry
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- masło oraz bułka tarta do formy
Przygotowanie:
- Kalafior opłucz, osącz na sicie, podziel na różyczki. W garnku zagotuj lekko osoloną wodę, wrzuć do niej kalafior. Gotuj 10–12 minut, starannie osącz na sicie. Jeszcze ciepły kalafior rozgnieć widelcem.
- Dodaj do kalafiora ser typu feta, parmezan oraz jajka. Wsyp tartą bułkę. Otrzymaną masę dopraw do smaku tartą gałką muszkatołową, curry, solą oraz pieprzem.
- Masę ponownie wymieszaj i przełóż do natłuszczonych masłem i posypanych tartą bułką foremek. Wierzch wyrównaj łyżką. Piecz około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
- Suflet z kalafiora podawaj na ciepło lub na zimno z ostrym sosem jako pasztet.