Składniki:
- 4 średnie cukinie
- 3 młode cebule dymki
- 4 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy
- pęczek natki pietruszki
- starty na płatki parmezan (lub inny twardy, ostry ser, np. dziugas)
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę obierz, posiekaj drobno. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Na patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i czosnek, smaż mieszając co jakiś czas, aż warzywa się zeszklą.
- Cukinię opłucz, osusz, a nastęnie przekrój wzdłuż na ćwiartki. Każdą ćwiartkę cukinii przekrój następnie na 4 części, połóż na patelni z cebulą i czosnkiem, oprósz solą i krótko podsmaż, żeby zmiękła, ale pozostała jędrna. Wsyp posiekaną natkę pietruszki, szybko wymieszaj.
- Smażoną cukinię przełóż na talerz, oprósz pieprzem i posyp płatkami sera.