Składniki:
- 20 dag perłowej kaszy jęczmiennej
- 20 dag kabanosów
- cebula
- po 1/2 czerwonej, żółtej, zielonej papryki
- 4 ogórki kiszone
- po 1/4 pęczka natki pietruszki i koperku
- 1/4 szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego
- mały ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- szczypta słodkiej papryki
Przygotowanie:
Ta sałatka doskonale nadaje się do odgrzania w kuchence mikrofalowej.
- Kaszę ugotuj w dużej ilości osolonego wrzątku, osącz na sicie.
- Przełóż do garnka, przykryj i trzymaj w cieple.
- Cebulę drobno posiekaj.
- Papryki pokrój w kosteczkę, kabanosy w plasterki.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, szybko podsmaż pokrojone składniki.
- Połącz z ciepłą kaszą, dodaj pokrojone w plasterki ogórki oraz posiekane zioła.
- Oliwę połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw sporą szczyptą soli oraz pieprzu.
- Sosem polej sałatkę, wymieszaj.