Składniki:
- 600 g filetów rybnych
- 200 ml soku pomarańczowego
- 250 ml mleka roślinnego
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- niepełna łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- spora szczypta ostrej papryki
- cytryna
- kilka gałązek koperku
- łyżka płatków migdałowych
Przygotowanie:
Zobacz przepis na świąteczną rybę w wersji fit! Wybierz ulubioną rybę - my polecamy dorsza. Panierkę możesz przygotować z mąki kukurydzianej!
- Umyj rybę, osusz i pokrój.
- Lekko posól.
- Wymieszaj w misce sok pomarańczowy, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sól i paprykę. Powinno powstać ciasto o konsystencji przypominającej naleśnikowe. Wymieszaj tak, aby nie było w nim grudek.
Bliny gryczane z łososiem - przepis
- Panieruj kawałki ryby w cieście i kładź na rozgrzany olej.
- Smaż z obu stron na złoty kolor. Odsącz z tłuszczu.
- Upraż płatki migdałowe (na patelni bez tłuszczu) i posyp nimi jeszcze gorącą rybę.
- Danie ozdób koperkiem i plasterkami cytryny.