Składniki:
- 12 filetów ze śledzia
Na mus:
- 40 dag wędzonego łososia norweskiego bez skóry i ości
- 3 łyżki gęstej śmietany
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżeczka musztardy miodowej
- cebula
- łyżka soku z cytryny lub limonki
- sól
- pieprz
Dekoracja:
- gałązki koperku
- cząstki cytryny i limonki
- plastry wędzonego łososia norweskiego
- 12 kaparów
- 4 łyżki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Zobacz przepis na świąteczne roladki ze śledzia z musem z łososia! Ta przekąska jest nie tylko niezwykle smaczna, ale również efektowna - stanowi po prostu ozdobę stołu!
- Cebulę posiekaj w kostkę.
- Wszystkie składniki musu łososiowego dokładnie zmiksuj i dopraw do smaku według swoich upodobań.
Bliny gryczane z łososiem - przepis
- Filety ze śledzia pokrój na plastry jednakowej grubości, na każdym filecie ułóż mus z łososia i zwiń, formując roladki.
- Na każdej roladce ułóż rulonik z wędzonego łososia i udekoruj kaparami i koperkiem.
- Podawaj z kwaśną śmietaną i cytryną.