Liczba porcji: 6
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 3 cukinie
- bakłażan
- 2 cebule
- po pół strąka papryki czerwonej, zielonej i żółtej
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 4 pomidory
- świeże oregano lub bazylia
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Cukinie i bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na połowę, pokroić w grube plastry. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Paprykę umyć, usunąć nasionka, pokroić w paski.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, obsmażyć plastry bakłażana. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wsypać cebulę, lekko zrumienić. Dodać cukinię i paprykę, przesmażyć mieszając. Dodać zrumieniony bakłażan, dusić na małym ogniu.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub posiekać. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, usunąć stwardniałe kawałki.
- Pozostałą oliwę rozgrzać na patelni, wsypać czosnek i pomidory, przesmażyć, poddusić. Dodać do reszty warzyw, podlać winem, dodać posiekane zioła, wino, sól i pieprz. Dusić na średnim ogniu, aż warzywa staną się miękkie.
- Przełożyć je na półmisek. Pozostały w rondlu sos zagęścić dalej gotując, polać nim warzywa.