Składniki:
- 20 dag ryżu
- 1/2 szklanki mleka
- miąższ z połowy laski wanilii
- 3 łyżki miodu
- żółtko
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3 łyżki płynnej kremówki
- 15 dag malin
- masło do foremki
- szklanka ulubionych owoców jagodowych
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
- Ryż opłucz na sicie i zalej szklanką zimnej wody. Zagotuj i gotuj mieszając 3 minuty. Następnie dodaj mleko, miąższ z połowy laski wanilii i cynamon. Gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn.
- Do ciepłego ryżu dodaj miód, żółtko oraz płynną kremówkę. Cztery niewielkie foremki lub miseczki nasmaruj masłem, nałóż część ryżu, a następnie rozgniecione maliny i przykryj resztą ryżu. Gotuj na parze 20 minut. Ulubione owoce jagodowe (np. borówki, jagody) ugnieć z cukrem.
- Ciepły pudding ryżowy gotowany na parze wyjmij ostrożnie na talerzyki i polej sosem owocowym.