Składniki:
- 40 dag prawdziwków
- 1 łyżka smalcu ze skwarkami
- 10 dag wędzonego boczku
- 2 duże cebule
- 40 dag kindziuka
- 10 dag dowolnej kiełbasy
- 50 dag pokrojonych w kostkę ogórków
- 50 dag pokrojonych w kostkę dojrzałych pomidorów bez skóry i pestek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Prawdziwki pokrój na plastry. Obgotuj w osolonym wrzątku przez 15 minut.
2. Następnie osącz je i podsmaż na odrobinie masła. Odłóż.
3. Podsmaż pokrojony w kostkę boczek.
4. Dodaj posiekane cebule, a gdy się zeszklą – dodaj pokrojony kindziuk i kiełbasę.
5. Smaż przez kwadrans na średnim ogniu.
6. Grzyby, ogórki oraz pomidory dodaj do cebuli z kindziukiem, wymieszaj i gotuj razem około 10–15 minut.
7. Dopraw pieprzem z młynka i jeśli trzeba, solą.
8. Odstaw na jakiś czas, żeby smaki się przegryzły.
9. Serwuj na zimno z chlebem, albo na ciepło – na przykład z kaszą gryczaną.
Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska" (premiera 9 XI 2013)