Składniki:
- 80 dag pomidorów
- kulka mozzarelli (15 dag)
- 3 łyżki startego parmezanu
- 4 łyżki posiekanej bazylii
- 2 łyżki posiekanej natki
- 5 ząbków młodego czosnku
- 2 cebule szalotki lub dymki
- 3 łyżki orzeszków piniowych
- łyżka masła
- 8 łyżek oliwy
- sok z połowy cytryny
- sól
- pieprz
- świeże zioła do dekoracji
Przygotowanie:
- Pomidory umyj, osusz papierowym ręcznikiem, wykrój nasady ogonków, pokrój na ósemki. Płaskie naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, ułóż cząstki pomidorów pojedynczą warstwą. Oprósz solą i szczyptą pieprzu.
- Ząbki czosnku i cebule obierz, zmiksuj z posiekaną bazylią oraz natką pietruszki, dodając stopniowo oliwę i sok z cytryny, a na koniec parmezan. Pomidory skrop przygotowanym pesto.
- Wprost na pomidory zetrzyj na grubej tarce mozzarellę. Wierzch posyp orzeszkami pinii. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekaj 10–15 minut, aż ser się roztopi. Udekoruj świeżymi ziołami.