Pomidory zapiekane z mozzarellą - przepis

/
DRUKUJ PRZEPIS
Składniki:
  • 80 dag pomidorów
  • kulka mozzarelli (15 dag)
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 4 łyżki posiekanej bazylii
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 5 ząbków młodego czosnku
  • 2 cebule szalotki lub dymki
  • 3 łyżki orzeszków piniowych
  • łyżka masła
  • 8 łyżek oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz
  • świeże zioła do dekoracji
Przygotowanie:
  1. Pomidory umyj, osusz papierowym ręcznikiem, wykrój nasady ogonków, pokrój na ósemki. Płaskie naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, ułóż cząstki pomidorów pojedynczą warstwą. Oprósz solą i szczyptą pieprzu.
  2. Ząbki czosnku i cebule obierz, zmiksuj z posiekaną bazylią oraz natką pietruszki, dodając stopniowo oliwę i sok z cytryny, a na koniec parmezan. Pomidory skrop przygotowanym pesto.
  3. Wprost na pomidory zetrzyj na grubej tarce mozzarellę. Wierzch posyp orzeszkami pinii. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekaj 10–15 minut, aż ser się roztopi. Udekoruj świeżymi ziołami.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA