Składniki:
- szklanka łuskanego żółtego grochu
- 4 ząbki czosnku
- cebula
- łyżka masła
- łyżeczka soku z cytryny
- mielona kurkuma
- mielona ostra papryka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pastę z grochu!
- Groch zalej wodą, odstaw na 4-6 godzin.
- Odlej, zalej porcją świeżej wody, dodaj 2 ząbki czosnku i gotuj, aż groch będzie miękki, a woda odparuje.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na maśle.
- Dodaj do grochu, zmiksuj.
- Otrzymaną pastę wymieszaj z pozostałym przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Dopraw do smaku sokiem z cytryny i przyprawami.
- Wymieszaj z oliwą.
- Podawaj do pieczywa.