Tarta orzechowa

Pyszny deser, którym łatwo oczarujesz domowników i gości.
/ 19.12.2013 10:00
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta orzechowa fot. Fotolia
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 45 min
Ilość kalorii: 400 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • żółtko
  • 2 łyżki wody
  • 30 dag orzechów włoskich
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki miodu
  • polewa czekoladowa
Przygotowanie:

1. Masło posiekaj z mąką, rozetrzyj w palcach.
2. Dodaj cukier, żółtko i wodę, zagnieć kruche ciasto, schłodź.
3. Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm.
4. Wylep nim dno i boki formy na tartę.
5. Upiecz ciasto na złoty kolor w temperaturze w 200 st. C.
6. Orzechy przebierz, praż minutę na suchej patelni, przesyp na talerz.
7. Na patelni rozpuść cukier z miodem.
8. Do cukru dodaj orzechy, przesmaż, mieszając.
9. Podpieczony spód posmaruj polewą.
10. Wyłóż na niego orzechy, polej pozostałą częścią polewy.

Przepis z "Przyjaciółki"

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA