Liczba porcji: 2
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2/3 szklanki mąki
- jajko
- 2/3 szklanki maślanki
- 1/8 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/8 szklanki oliwy
- odrobina soli
Do dekoracji:
- 2 pomidorki koktajlowe
- smażony boczek lub bekon
- 2 czarne oliwki
- białko jaja ugotowanego na twardo lub majonez
Przygotowanie:
Naleśniki-renifery skradną serca najmłodszych! Podane proporcje wystarczają na 2 reniferki.
- Zmiksuj mąkę, jajko, maślankę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę i sól.
- Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Naleśniki smaż na średnim ogniu, aż będą rumiane. Odwróć na drugą stronę. Pamiętaj, że do stworzenia 2 reniferków potrzebujesz 2 większych pancake'ów i 4 małych!
- Naleśniki przełóż na talerze. Większe tworzą pyszczki reniferów, a mniejsze powinny formować uszy.
- Udekoruj: z boczku stwórz buzię i rogi renifera, pomidorek koktajlowy ma być nosem. Oliwka i białko ugotowanego jaja (lub majonez) stworzą oko.