Składniki:
- 30 dag makaronu muszle
- 25 dag maku
- 1/2 szklanki miodu
- łyżeczka cukru wanilinowego
- szklanka bakalii
- łyżka oleju
- owoce kandyzowane do dekoracji
-
pomarańcza do dekoracji
Przygotowanie:
Zobacz przepis na makaronowe muszle na Wigilię! W tym dniu tradycyjnie nie przyrządzamy zazwyczaj żadnych deserów, z wyjątkiem tych zawierających mak - makiełek lub kutii.
- Mak zalej wrzątkiem, odstaw na kilka godzin, osącz, zmiel. Jeśli wolisz, możesz też wykorzystać gotową masę makową.
- Miód podgrzej.
Sałatka świąteczna z ziemniakami, brokułami i łososiem
- W misce wymieszaj mak, miód, cukier wanilinowy oraz bakalie.
- Muszle ugotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zahartuj w zimnej wodzie i osącz.
- Napełnij je masą makową.
- Przed podaniem udekoruj plastrami pomarańczy i kandyzowanymi owocami.