Składniki:
- 16 kapeluszy suszonych prawdziwków
- 3 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 4 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
- sól
Przygotowanie:
Zobacz przepis na wigilijne kotlety z suszonych grzybów! To danie, które przyrządza od wielu lat moja babcia - proste w przygotowaniu i naprawdę apetyczne.
- Mleko posól.
- Grzyby dokładnie umyj, zalej posolonym mlekiem i pozostaw na 6-8 godzin, a najlepiej na całą noc.
Jak zrobić paszteciki na Wigilię?
- Następnie wyjmij je z mleka, zalej lekko posoloną wodą i ugotuj do miękkości.
- Odcedź, ułóż na deseczce, przyciśnij drugą deseczką, dzięki czemu będą bardziej płaskie.
- Jajka roztrzep z 2 łyżkami wody i lekko posól.
- W 2 osobnych miseczkach przygotuj mąkę i bułkę tartą.
- Grzyby obtocz najpierw w mące, potem w jajku i na koniec w bułce.
- Usmaż na gorącym oleju z obu stron na rumiano.