Karmelowe pierożki z orzechami

Podajemy z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.
/ 28.07.2006 12:30

Składniki:
- 5 łyżek cukru
- 80 g suszonych pomidorów
- 2 łyżki orzeszków ziemnych
- 1 łyżka migdałów w płatkach
- 1 łyżka orzechów laskowych
- 200 g mielonego białego sera
- 2 ząbki czosnku
- 4 jaja
- 1 łyżka masła
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 250 g mąki pszennej
- 1 rozmącone jajo
- 6 pomidorków koktajlowych
- 250 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek


1. W garnku przyrumieniamy cukier na złoty karmel, dodajemy wodę.
2. Do miski wsypujemy mąkę, 2 jaja i ostudzony karmel; wyrabiamy ciasto.
3. Ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy i kroimy w szerokie paski (ok. 6 – 8 cm).
4. Siekamy orzechy laskowe i ziemne, dodajemy migdały, wrzucamy do mielonego sera, dodając posiekaną bazylię, 1 żółtko i posiekany czosnek; solimy, pieprzymy, wszystko mieszamy.
5. Każdy pasek ciasta smarujemy rozmąconym jajem.
6. Z farszu formujemy kulki i kładziemy na pasku co 6 cm, na to nakładamy drugi pasek.
7. Usuwamy dłonią nadmiar powietrza wokół kulek farszu, brzegi ściskamy i wycinamy trójkąty ravioli.
8. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy przez 3 minuty od wypłynięcia pierożków na powierzchnię.
9. Czosnek kroimy w plasterki, suszone pomidory siekamy, wrzucamy razem na patelnię. Dolewamy olej z pomidorów, dodajemy śmietankę, sól, pieprz i masło, redukujemy sos stale mieszając.
10. Ugotowane ravioli odcedzamy i przerzucamy do sosu, dodajemy posiekaną bazylię; podajemy z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.

Karol Okrasa, „Gotuj z Okrasą”, Edipresse Książki, Warszawa 2006

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)