Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- główka młodej kapusty włoskiej lub białej
- marchewka
- cebula
- 2 łyżki masła
- szklanka bulionu
- pół łyżeczki kminku
- pół cytryny
- koperek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Główkę kapusty pokroić w ćwiartki, usunąć głąb, dość grubo poszatkować. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem, gotować bez przykrycia, aż przestanie być sztywna. Odlać wodę, dokładnie odsączyć.
- Marchewkę obrać, pokroić w paski lub talarki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W rondlu rozpuścić masło, zrumienić na nim cebulę. Dodać marchew i kapustę, mieszając chwilę przesmażyć. Zalać gorącym bulionem, dodać kminek, sól i pieprz. Dusić na małym ogniu przy uchylonej pokrywce, aż kapusta będzie miękka. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem (zamiast soku z cytryny na początku duszenia można dodać 2–3 łyżki koncentratu pomidorowego).
- Wymieszać z posiekanym koperkiem (można też zaprawić mąką przesmażoną na maśle) i dusić jeszcze kilka minut. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami.