Filet z dorsza

Rybę pieczemy w liściach pora i podajemy z kluseczkami marchewkowymi polanymi sosem maślano-cytrynowym.

Składniki:
- 500 g filetów z dorsza ze skórą
- 1 por
- 1 pęczek kolendry
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Sos maślano-cytrynowy:
- 200 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
- 1 cytryna
- 100 g masła śmietankowego
Kluseczki marchewkowe:
- 250 g marchewki
- 2 jaja
- gałka muszkatołowa
- 250 g mąki


1. Dorsza czyścimy, usuwamy wszystkie ości i skórę.
2. Kolendrę siekamy z czosnkiem, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem – tak przygotowaną marynatą nacieramy filety z dorsza.
3. Pora przekrawamy wzdłuż na pół, myjemy, dzielimy na pojedyncze liście, które wrzucamy na minutę do wrzątku.
4. Sparzone liście rozkładamy na desce jeden obok drugiego, tak aby zachodziły na siebie, na nich układamy filety.
5. Zawijamy rybę w liście pora.
6. Filety w liściach pora układamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy w piekarniku ok. 15 minut w temp. 180 stopni.
7. Przygotowujemy sos maślano-cytrynowy: śmietankę wlewamy do rondla i gotujemy, aż zmniejszy swoją objętość o 1/3; dodajemy masło i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
8. Przyrządzamy kluseczki marchewkowe: marchewkę gotujemy do miękkości i miksujemy na gładką masę, dodajemy jaja i mąkę oraz świeżo startą gałkę muszkatołową. Ciasto wkładamy łyżką do wrzątku, formując kluseczki. Gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
9. Ugotowane kluseczki polewamy świeżym masłem z czosnkiem.
10. Na talerz wykładamy kluseczki, polewamy sosem, a na wierzchu układamy upieczonego dorsza. Karol Okrasa, "Gotuj z Okrasą", Edipresse Książki, Warszawa 2006

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/13 lat temu
kto układał tutaj jadłospis ? ryby nie są częścią diety wegetariańskiej!