Składniki:
- 40 dag filetów z piersi kurczaka lub indyka
- 2 jajka
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 5 łyżek płatków migdałowych
- 5 łyżek płatków kukurydzianych
- 5 łyżek bułki tartej
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 1–2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Do dekoracji:
- 4–5 plasterków żółtego sera
- kawałki kolorowej papryki
Przygotowanie:
- Mięso opłucz, osusz, pokrój na cienkie małe plasterki, lekko rozgnieć dłonią. Natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Skrop sokiem z cytryny i sosem sojowym. Przykryj i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Płatki kukurydziane rozgnieć wałkiem na drobne okruszki, wysyp na talerz. Na drugi talerz wsyp płatki migdałowe a na trzeci – tartą bułkę i posiekany koperek. Do miseczki wbij umyte jajka i roztrzep je widelcem ze szczyptą soli i pieprzu.
- Kawałki kurczaka zanurzaj najpierw w jajku, a następnie obtaczaj w jednej z trzech przygotowanych panierek. Sznycelki usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Udekoruj żagielkami z żółtego sera i rybkami wyciętymi z kolorowej papryki.