Fot. Fotolia
Czekolada na prezent – zrób ją samodzielnie!
Czy jest ktoś, kto nie lubi czekolady? To chyba jeden z najbardziej uniwersalnych łakoci. Z tym klasycznym smakiem można jednak poszaleć – coraz popularniejsze są czekolady przygotowywane na indywidualne zamówienie, z dodatkami, które pozornie wydają się nie pasować do deserów.
Czekolada z ryżem, pomidorami albo bekonem nie budzi już większej sensacji.
Zamiast kupionej tabliczki, warto podarować najbliższym korę z ich ulubionymi smakami.
Zobacz także: Wizyta w fabryce czekolady – jak powstaje czekolada?
Czekolada domowej roboty na prezent – przepis
Składniki:
- 250g czekolady mlecznej, białej bądź gorzkiej
- 250 g ulubionych dodatków np. łuskane pistacje, orzechy, suszone lub kandyzowane owoce, jadalne kwiaty
- Opcjonalnie przyprawy: laska wanilii, chil
Sposób przyrządzenia:
- Pistacje, orzechy, suszone owoce posiekaj. Odłóż po 1 łyżce każdego ze składników, resztę wymieszaj.
- Czekoladę rozpuść w zanurzonej w wodzie misce, a następnie dorzuć pozostałe składniki oraz przyprawy.
- Ciepłą (ale nie gorącą) masę wylej na woskowanym pergaminie w schłodzonej blaszce.
- Wierzch posyp odłożonymi bakaliami
- Później wystarczy już tylko wstawić czekoladę do lodówki i kiedy będzie już twarda połamać na kawałki.
Źródło: Materiały prasowe Strefa Restauracja & Bar
Zobacz także: Czekoladowe prezenty na Boże Narodzenie!