Co zrobić, aby ziemniaczane purée było idealnie gładkie?

puree ziemniaczane fot. Adobe Stock
To niby tylko dodatek. Jednak i z purée z ziemniaków można zrobić małe kulinarne dzieło sztuki. Zobacz!
Robert Grotkowski / 02.07.2018 12:43
puree ziemniaczane fot. Adobe Stock

Przygotowanie purée z ziemniaków to nic trudnego, ale jednak biorąc się do pracy, warto pamiętać o kilku ważnych zasadach:

 

  • Istotny jest przede wszystkim wybór ziemniaków. Na puree najlepsze są ziemniaki sypkie, czyli mączyste, które po ugotowaniu rozpadają się całkowicie, np. Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun, Gustaw. Cechę tę zawdzięczają ziemniaki dużej zawartości skrobi.
  • Ważne jest, by po ugotowaniu dokładnie odparować ziemniaki. Nadmiar wody w puree sprawi, że będzie ono rzadkie i mdłe.
  • Od razu po ugotowaniu ziemniaki trzeba bardzo dokładnie utłuc, ew. przepuścić przez specjalną praskę. Wtedy puree będzie idealnie gładkie. Jeśli jest grudkowate, można poprawić jego konsystencję, miksując je krótko blenderem.
  • Do gotowania ziemniaków można dodać nieco mleka – wtedy będzie gładkie, aksamitne i białe.;
  • Dobrym dodatkiem do gotowania ziemniaków są też gałązki ziół, np. koperku. Zapewniają one puree wyjątkowy aromat.
  • Do puree standardowo dodaje się mleko i masło. Proporcje dodatków można zmieniać w zależności, czy puree ma być gładsze czy gęstsze.
  • Dobrymi przyprawami do puree są – oprócz soli – czarny lub biały pieprz i gałka muszkatołowa. Z tą ostatnią nie warto przesadzać, bo zdominuje smak potrawy.

Mamy dla ciebie 3 ciekawe pomysły na purée. Najlepiej wypróbuj wszystkie.

Puree ze śmietaną, masłem i bułką tartą

 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • sól
  • 8 dag masła
  • 150 ml śmietany 30 proc. tł.
  • 150 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • 2 łyżki bułki tartej
  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w ćwiartki.
  2. Ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie.
  3. Wodę odlej, ziemniaki bardzo dokładnie odparuj i natychmiast przepuść przez praskę do ziemniaków do jeszcze gorącego garnka.
  4. W czasie, gdy ziemniaki będą się gotować, w garnku zagotuj mleko, śmietanę i 5 dag masła. Dopraw do smaku solą i gałką muszkatołową.
  5. Mleko stopniowo wlej do ziemniaków. Kolejną porcję wlewaj, gdy po wymieszaniu puree wchłonie poprzednią porcję płynu.
  6. Gotowego puree już nie gotuj.
  7. Na patelni roztop resztę masła, zrumień na nim bułkę tartą.
  8. Puree nałóż do miski i polej je bułką tartą.
  9. Podawaj od razu.

Purée ziemniaczane z marchewką

 

Doskonałe do mielonych kotletów, pikantnych gulaszy i ryb.

 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 kg marchwi
  • 200 ml mleka
  • 5 dag masła
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  1. Ziemniaki i marchew obierz. Pokrój na niewielkie kawałki.
  2. Warzywa włóż do garnka, zalej wrzącą wodą, lekko posól,
  3. Ugotuj do miękkości, odlej wodę, odparuj.
  4. Warzywa ugnieć tłuczkiem do ziemniaków, dodaj gorące mleko i masło.
  5. Puree ubij trzepaczką do bicia piany, ew. rózgą.
  6. Dopraw do smaku gałką muszkatołową.

Purée ze Styrii – ze smażoną cebulą

 

Tak właśnie serwuje się je w tej części Austrii. To świetny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.

 

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 200 ml mleka
  • 10 dag masła
  • sól
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2 cebule
  • olej
  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na kawałki.
  2. Włóż do garnka, zalej zimną, posoloną wodą, przykryj i gotuj do miękkości ok. 15 minut.
  3. Odlej, odparuj.
  4. Mleko podgrzej i dopraw gałką muszkatołową i białym pieprzem.
  5. Ziemniaki rozgnieć w prasce, ew. zmiksuj blenderem ręcznym.
  6. Na przemian szybko dodaj do puree porcje mleka i masła.
  7. Cebulę obierz, pokrój w krążki, zrumień na oleju.
  8. Część smażonej cebuli dodaj do puree, wymieszaj.
  9. Resztą cebuli udekoruj puree w misce.

Czytaj też:

Jak zrobić dobre purée ziemniaczane

Wulkan z purée ziemniaczanego

Redakcja poleca

REKLAMA