Jak urządzić niedrogie przyjęcie bożonarodzeniowe?

Oczędzanie. Przyjęcie za grosik. fot. Panthermedia
Jak urządzić bożonarodzeniowe przyjęcie dla całej rodziny nie pozostawiając w swoim portfelu sporej, noworocznej dziury? Podpowiadamy.
/ 14.12.2012 16:45
Oczędzanie. Przyjęcie za grosik. fot. Panthermedia

Chciałabyś ugościć w święta rodzinę, przygotować smaczne i efektowne potrawy, ale jednocześnie musisz ciąć koszty? Nie stresuj się - nawet wykwintne przyjęcie wcale nie musi drogo kosztować. Trzeba je tylko zaplanować z głową. Oto kilka patentów, które pozwolą przygotować biesiadę dla ośmiu osób za ok. 150 zł.

Jeśli to nie jest pierwsza impreza, jaką urządzasz, to przyznasz zapewne, że zazwyczaj po przyjęciu zostaje sporo jedzenia. Nie dlatego, że nie smakowało, lecz po prostu było go za dużo. Nie zawsze resztki udaje się wykorzystać w kolejne dni - część, niestety, wyrzucamy. Dlatego tym razem nie przesadzaj z ilością.

Zredukuj liczbę dań

W Boże Narodzenie, zazwyczaj zaprasza się gości na obiad. W zupełności wystarczy, jeśli podasz jedną przystawkę, zupę, danie główne
i ciasto.
Jeśli jednak w twojej rodzinie panuje zwyczaj organizowania bardziej wystawnych przyjęć, przygotuj dwie przystawki i dwa ciasta. To absolutne maksimum.

Dokładnie zaplanuj menu

Nastaw się na dania z niedrogich surowców. Zamiast rosołu zaplanuj zupę krem z tanich warzyw. Może być cebulowa (przepis obok) lub np. jarzynowa. Podane z grzankami z bułki wrocławskiej lub pikantnymi ciasteczkami z kminkiem są naprawdę wykwintne i bardzo smaczne. Wydasz na to 6–10 zł. Na drugie danie przygotuj coś z piersi kurczaka lub ze schabu (14–19 zł/kg, podczas gdy dobra wołowina kosztuje 35 zł/kg). Eleganckie są różne roladki nadziewane np. suszonymi śliwkami, morelami, orzechami lub szpinakiem. Przekąskami mogą być oryginalnie przyrządzone śledzie, faszerowane jajka, plasterki pieczonego schabu lub sałatka, a deserem - tort z kremem budyniowym. Wybierz przepisy, w których bazą jest tani produkt, ale dodaje się do niego odrobinę surowca uważanego za ekskluzywny, np. garść migdałów, żurawiny, plaster sera pleśniowego. Twoje koszty niewiele wzrosną, a potrawy będą wykwintniejsze.


Zrób dokładną listę zakupów

Wypisz na kartce nie tylko wszystkie potrzebne składniki, lecz także określ ich ilość. Przyjmuje się, że dla jednej osoby trzeba przygotować: 0,25–0,5 l zupy, ok. 120 g mięsa, 3–4 łyżki sałatki, 3 plasterki pieczeni, dwie połówki jajek, porcję ciasta. Pomnóż tę ilość przez liczbę uczestników przyjęcia, dodaj mały zapas. Łatwo ustalisz wielkość zakupów. Nie zapomnij o kilku butelkach wody mineralnej, cytrusach (ok. 2 kg), herbacie, kawie i mleku do kawy. Na herbacie i kawie raczej nie oszczędzaj, kup dobre marki.

Wybierz alkohol

Niezłe wino można kupić już za 30–50 zł. Ale możesz z tańszego (15–20 zł) zrobić grzaniec z odrobiną goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej i miodu. Goście docenią także domowy adwokat z 250 ml wódki, 6 żółtek, szklanki mleka skondensowanego, cukru i cukru waniliowego (20 zł).

Pomysłowe dekoracje potraw

Choć mówi się, że jemy oczami, nie kupuj np. cukrowych ozdób na tort. Udekoruj go cząstkami owoców lub kremem wyciskanym z rożka zrobionego z pergaminu. Zaoszczędzisz co najmniej 15 zł. Przekąski i dania obiadowe uatrakcyjnij natką i kolorowymi warzywami. Resztę natki zamroź.

Samodzielnie wykonaj dekoracje stołu

W kwiaciarni stroik kosztuje 20–100 zł. Równie piękny będzie ten ułożony przez ciebie z ozdób, które masz w domu (zobacz nasze propozycje na s. 46). Zamiast stroika możesz ułożyć przy nakryciach gałązki świerka.