Ziemia
Przepuszczalna ziemia ogrodnicza, bogata w składniki pokarmowe. Może to być np. mieszanka ziemi kompostowej, liściowej, odkwaszonego torfu i niewielkiej ilości piasku.
Wysiew nasion
Przykrywamy nasiona cienką warstwą podłoża. Siewek - nawet jeżeli wzejdą gęsto - nie przerywamy, bo możemy je usuną wtedy, kiedy chcemy je wykorzystać do przyrządzanych potraw. Koper siejemy co dwa tygodnie. Początkowo wzrost roślin jest powolny.
Miejsce
Zimą stawiamy skrzynię lub wielkie donice na oknie południowym. Gdzie indziej roślinki będą cierpiały z powodu braku światła. Na balkonie koper udaje się dobrze w półcieniu. Podlewanie. Koper lubi obfite podlewanie.
Dokarmianie
Zasilamy go uniwersalnymi nawozami, co 2-3 tygodnie. Lubi żyzne podłoże.
Zbiór
Zrywamy ziele kopru w miarę potrzeb. Jeżeli nam zależy na owocach, możemy poczekać aż roślina je wykształci.
W kuchni
Jako przyprawy używa się świeżego, suszonego lub konserwowanego w soli ziela. Cały młody posiekany koperek dodajemy do zup, gotowanych ziemniaków, faszerowanych jaj i ryb, pieczeni rzymskiej, omletów, jajecznicy, potraw z kapusty. Sos koperkowy stosowany jest do potraw z baraniny, cielęciny i wołowiny.
Koper jest podstawową przyprawą w kiszeniu ogórków. Owoców kopru używa się do sałat, zup, sosów, kiszenia kapusty i marynat. Trzeba pamiętać, że kopru dodaje się do już ugotowanych potraw. W trakcie gotowania traci bowiem smak i aromat.
W leczeniu
Lecznicze znacznie mają przede wszystkim suszone owoce. Łagodzą kolki i kurcze przewodu pokarmowego, pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, hamują rozwój drobnoustrojów w jelitach, maja działanie wiatropędne. Zarówno owoce jak i ziele działają łagodnie uspokajająco, nieznacznie obniżają ciśnienie krwi. Wpływają korzystnie na przebieg procesów trawiennych.