Kurs 'Czas Sushi' 03.06.2009 - WROCŁAW!!

napisał/a: masala2 2009-05-22 08:22
Szanowni Państwo, serdecznie zapraszamy na czerwcową edycje szkolenia kulinarnego pod tytułem "Czas Sushi" we WROCŁAWIU

Sushi staje się w Polsce coraz bardziej popularne. Praktyc Nigiri sushi,
tamago, krewetka, łosoś, sushiznie w każdym większym mieście powstają sushi
bary, a składniki konieczne do przyrządzenia sushi dostępne są już w wielu
sklepach. Coraz częściej robimy sushi także w domu. Jednak wbrew pozorom,
przygotowanie sushi nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Krąży wiele
legend, stereotypów i nieprawdziwych opinii na ten temat. Najczęściej z ust
laików pada stwierdzenie, że ? ja po prostu nie lubię surowych ryb? , a
przecież sushi znaczy "Kwaszony ryż" i to właśnie ryż, a nie dodatki,
definiuje sushi. To w jego odpowiednim przygotowaniu tkwi tajemnica
wyśmienitego smaku.

Sushi to nie tylko ryż i dodatki. To także filozofia, tajemnica, kontemplacja
i wiedza. Przygotowanie sushi wymaga składników najwyższej jakości,
umiejętności ich odpowiedniego doboru oraz znajomości rygorystycznych zasad
przygotowania. W trakcie naszego kursu dowiedzą się Państwo m.in., czym różni
się ryż Shinode od ryżu Nishiki musenmai, jaka jest różnica pomiędzy glonami
silver i gold, dlaczego kolor nakrętki na sosie sojowym ma znaczenie, jak
upiec krewetkę, aby była prosta, pod jakim kątem ciąć stek z tuńczyka i wielu,
wielu innych niezbędnych informacji. Zdobędą Państwo wiedzę na temat historii
sushi, ewolucji i zasad, według których należy je przygotowywać. Pod okiem
doświadczonych instruktorów, w niewielkiej 10-15 osobowej grupie, nauczycie
się Państwo w praktyce wykorzystywać zdobytą wiedzę, przygotowując maki sushi,
nigiri sushi, futomaki, uromaki oraz wiele innych odmian.

Serdecznie zapraszamy do udziału i zapoznania sie z recenzją naszego kursu
zamieszczoną na forum portalu miłośników Japonii Konnichiwa.
www.forum.konnichiwa.pl/viewtopic.php?t=1088
Szkolenie odbędzie się w siedzibie Instore Solutions Services Polska. Ul.
Szewska 8 we Wrocławiu, w Sali Fokusowej. Zaczynamy o 18.30


Czas trwania szkolenia: około 3-4h.

Grupa: 10-12 osób.

Kurs poprowadzi Pan Kurs poprowadzi Pan Dariusz Richter, dyrektor ds. rozwoju
firmy Sanechem, jednego z największych w Polsce importerów delikatesów
orientalnych oraz mistrz kulinarny w wielu kuchniach świata.
(eksperci.gastrona.com.pl/art/article_6447.php)

Agenda

Miejsce: Instore Solutions Services Polska, Sala Fokusowa, ul. Szewska 8.

Termin: 03 czerwca 2009 r

Czas trwania: 3-4 h (Zajęcia rozpoczynają się o 18.30)

Grupa: 10-12 osób.

Program:

* Wykład o historii, istocie i rodzajach sushi
* Omówienie surowców potrzebnych do przygotowania potraw
* Pokaz przygotowania różnorodnych typów sushi połączony z degustacją
* Praktyczny trening dla uczestników kursu

Aby wziąć udział w szkoleniu, należy przynieść ze sobą:

* Fartuszek
* Deskę do krojenia
* Bardzo ostry nóż (bez ząbków do piłowania)


Cena 180 zł

Więcej informacji na stronie www.masala.com.pl

masala.com.pl/index.php?k95,kursy-kulinarne