Jakie oleje są zdrowe?
napisał/a:
warriorka
2014-03-14 12:59
Czy istnieją jakieś zdrowe zamienniki olejów? Są tu jakieś obeznane kucharki? ;)
napisał/a:
patka87
2014-03-14 23:32
Najzdrowsza jest oliwa z oliwek
napisał/a:
mwilczkowska
2014-03-17 10:41
To zależy do czego chcesz ten olej wykorzystać - najbardziej uniwersalny jest rzepakowy (można na nim smażyć i używać na zimno, np. do sałatek). Tak naprawdę olej rzepakowy to jest taka nasza oliwa z oliwek, i wcale nie odbiega od niej "zdrowotnością". Na zimno możesz używać też np. oleju słonecznikowego czy lnianego :)
napisał/a:
wkwasniak
2014-03-17 15:04
Do smażenia olej rzepakowy, a do skropienia np. sałaty - oliwa z oliwek! :)
napisał/a:
Redakcja
2014-03-17 17:08
Podzielam zdanie poprzedniczki - olej rzepakowy jest bardzo dobrym wyborem. Ja osobiście do sałatek używam również oliwy z oliwek i oleju z pestek winogron :)
napisał/a:
eenax
2014-03-18 09:46
Jeżeli do smażenia to (najczęściej tłuszcze rafinowane):
masło klarowane, ojej palmowy, olej kokosowy, olej ryżowy (nierafinowany tez się nadaje) i olej rzepakowy.
Do zup, sałatek itp. świetne będą wszelkie oleje i oliwy tłoczone na zimno (nierafinowane).
Ja polecam np. olej z orzecha włoskiego i olej z pestek dyni nadają fajna orzechowa nutę surówkom.
Olej lniany jest bardzo zdrowy (dużo kwasów omega -3 i -6).
Olej śliwkowy - jest pyszny (ja uwielbiam bo ma lekko marcepanowy smak).
masło klarowane, ojej palmowy, olej kokosowy, olej ryżowy (nierafinowany tez się nadaje) i olej rzepakowy.
Do zup, sałatek itp. świetne będą wszelkie oleje i oliwy tłoczone na zimno (nierafinowane).
Ja polecam np. olej z orzecha włoskiego i olej z pestek dyni nadają fajna orzechowa nutę surówkom.
Olej lniany jest bardzo zdrowy (dużo kwasów omega -3 i -6).
Olej śliwkowy - jest pyszny (ja uwielbiam bo ma lekko marcepanowy smak).