„Gotuj i chudnij” jest kompendium pomysłów i przepisów na to, jak za pomocą prostych trików zmniejszyć kaloryczność potraw, nie pozbawiając ich przy tym smaku; jak w zdrowy sposób schudnąć bez wyrzeczeń. „Gotuj i chudnij” to nie jest nowa dieta. To zdrowa alternatywa dla normalnego odżywiania. Uczy, jak możemy gotować mniej kalorycznie wykorzystując te same produkty, co dotychczas.
Gizzie, Sal, Harry i Sophie wiedzą, że dla wielu osób odchudzanie to droga przez mękę. Wszystkie diety skupiają się głównie na ograniczaniu - kalorii, tłuszczów czy cukrów, nie biorąc pod uwagę kwestii smaku. Takie diety kończą się szybko z powodu ciągłego uczucia głodu, niezadowolenia
i nieprzyjemnego smaku potraw. Nie wspominając o efekcie jo-jo, który pojawia się natychmiast po powrocie do dawnych nawyków żywieniowych.
Autorki dowodzą, że jeśli ktoś nie może żyć bez słodyczy czy fast-foodów, nie musi z nich rezygnować. Każda z pań daje przykłady jak samodzielnie przyrządzić ulubione potrawy tak, aby były pyszne, zdrowe i niskokaloryczne (nawet jeśli są to frytki czy hamburgery). Wszystkie przepisy są proste i przyjemne, opisane w bardzo przystępny sposób.
Książka składa się z trzech części.
1. Poradnik, w którym znajdują się m.in.
- Krótki przewodnik po kaloriach: kompendium wiedzy, co to są kalorie i jak czytać etykietki
- Opis „sprytnych zamienników” kalorii- Kebab z majonezem i frytkami 974 kcal, kebab libański z kurczaka z sosem czosnkowym i piklami wg Gizzi 365 kcal
- Dwie gałki lodów śmietankowych 210 kcal, dwie gałki mrożonego jogurtu 150kcal
- Puszka coli to 135kcal, puszka coli Light – 1 kcal
- Margarita to 145 kcal, lampka szampana 91 kcal.
- Opis najczęstszych produktów-winowajców, przez których utrata wagi jest taka trudna
- Czy wiesz, że mrożone frytki pokryte są kalorycznymi dodatkami?
- Czy wiesz, że zwykłe płatki śniadaniowe są mniej sycące, a bardziej kaloryczne niż te z błonnikiem?
- Czy wiesz, że dla poprawienia smaku burgera wegetariańskiego często dodaje się tłuszcz?gotuj i chudnij
- Opis „żelaznego zapasu” produktów, które powinniśmy zgromadzić w domu, by zawsze móc
przyrządzać szybko zdrowe potrawy o każdej porze dnia i nocy i zdrowe
- Niezbędny sprzęt kuchenny, dzięki któremu uda nam się przygotować zalecane potrawy
2. Przepisy
- Śniadania, np. chude śniadanie z patelni grillowej
- Lekkie lunche, np. sałatka z kozim serem, gruszką, rzeżuchą i orzeszkami w miodzie
- Lunche na wynos, np. tortilla z sałatką nicejską
- Zupy, np. zupa pomidorowa z chilli i bazylią
- Dania główne, np. risotto z krewetkami, cytryną, zieloną cebulką i bazylią
- Dania na przyjęcia, np. wykwintna zapiekanka z ryby
- Przystawki, np. bakłażan z kminkiem
- Desery np. tiramisu czekoladowo-pomarańczowe
- Napoje, np. margarita z marakui
Przy każdym przepisie czytelniczki znajdą też proste lecz cenne rady związane z przygotowaniem czy przechowywaniem tych potraw.
3. Wszystko o kaloriach
Bezcenny spis kilkuset produktów spożywczych od warzyw i owoców przez nabiał aż do słodkich przekąsek podający ich przeciętną wartość kaloryczną.
Jak twierdzą autorki książki, nie chodzi o to, żeby skrupulatnie liczyć każdą kalorię, wystarczy wiedzieć co jest tuczące i czego powinno się unikać.
Wygraj książki w naszym konkursie
Sprawdź przepisy z książki "Gotuj i chudnij"
"Gotuj i chudnij", Sophie Mitchell Michell, Wydawnictwo Pascal, Premiera: 22 września 2010