Przepisy z książki "Gotuj i chudnij"

Gotuj i chudnij fot. Wdawnictwo Pascal
Przedstawiamy przykładowe przepisy z pochodzące z książki "Gotuj i chudnij"
/ 04.11.2010 14:14
Gotuj i chudnij fot. Wdawnictwo Pascal
Kanapka z żytniego chleba z jajkiem i rzeżuchą (1 porcja = 242 kcal) – porcja dwuosobowa
Wg przepisu Harry Eastwood           
2 średniej wielkości jajka
1 łyżeczka naturalnego jogurtu niskotłuszczowego
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka majonezu
1 pęczek rzeżuchy
sól, biały pieprz
4 cienkie kromki chleba żytniego

Ugotuj jajka na twardo (we wrzącej wodzie przez 8 minut), schłodź je pod zimną bieżącą wodą.
W małej misce wymieszaj jogurt, musztardę i majonez. Pokrój rzeżuchę nożyczkami, wrzuć do miseczki, dodaj schłodzone jajka. Ugnieć masę widelcem i starannie wymieszaj. Przypraw solą i  pieprzem i nałóż na kanapki.

RADA:
Zaletą tej smacznej i łatwej do wykonania pasty jest także to, że można ją przyrządzić wieczorem i przechowywać przez dwa dni. Dla odmiany zamiast rzeżuchy można dodać drobno pokrojoną dymkę. I jeszcze jedno: nie żałuj pieniędzy na jajka dobrej jakości. To naprawdę ważne, by pochodziły od kur hodowanych na wolnym wybiegu.


Łosoś w ziołowej panierce (1 porcja= 326 kcal) – porcja dwuosobowa
Wg przepisu Sal Henley

1 duży obrany ząbek czosnku
1 łyżka jasnego cukru trzcinowego (najlepiej w aromatycznej odmianie muscovado light)
1/4-1/2 łyżeczki wiórków suszonego chilli
2 łyżeczki posiekanych liści świeżego tymianku
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego* (lub anyżu)
1 łyżeczka soku z limonki
2 filety z łososia ze skórą; 150 g każda porcja
1/2 łyżeczki oleju słonecznikowego
sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Rozgrzej piekarnik do 200°C (z termoobiegiem do 180°C). Przygotuj salsę z mango i włóż do lodówki.
Wrzuć do moździerza czosnek, cukier, wiórki chilli, tymianek, ziarna kopru, dodaj sok z limonki i utłucz wszystkie składniki na pastę. Filety z łososia ułóż na teflonowej blasze do pieczenia, skórką do dołu, posmaruj oliwą za pomocą pędzla i dobrze przypraw. Rozsmaruj pastę na filetach i marynuj około 10 minut. Wstaw rybę do piekarnika na 11–12 minut (w zależności od grubości filetów). Zdejmij kawałki łososia w taki sposób, by skóra pozostała na blasze (mięso powinno z łatwością się oddzielić). Podawaj z salsą z mango.

RADA:
Jeżeli nie przeszkadza ci dym i zapach ryby, połóż filety skórą do góry, smaż na łyżeczce oleju 45 sekund, a potem piecz 8 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Ryba będzie smakować jak z grilla.


Tiramisu czekoladowo – pomarańczowe (1 porcja = 217 kcal) porcja dla 6 osób

2 1/2 łyżki likieru pomarańczowego, Grand Marnier lub Cointreau
120 ml mocnej czarnej kawy
20 g gorzkiej czekolady
2 duże jaja
40 g cukru pudru
200 g chudego serka homogenizowanego
150 g jogurtu (2% tłuszczu)
1 łyżka kakao plus odrobina do oprószenia
12 biszkoptów, podzielonych na pół

Do mocnej kawy wlej 1ó łyżki likieru pomarańczowego i odstaw. Włóż czekoladę na 30 minut do zamrażalnika, a następnie zetrzyj na drobnej tarce. Mikserem elektrycznym ubijaj żółtka z cukrem pudrem, by powstał gęsty jasny krem (2–3 minuty). Wmieszaj serek, jogurt, kakao i łyżkę likieru, ubij na gładką masę. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę trzepaczką lub mikserem. Delikatnie wymieszaj pianę z mieszanką jogurtową. Końce każdego z biszkoptów zanurz na około 2 sekundy w mieszance kawy z likierem, strząśnij nadmiar płynu. Do 6 szklanych deserowych pucharków włóż po jednym biszkopcie. Utwórz warstwę z połowy czekolady, na niej warstwę
z połowy mieszanki jogurtowej, następnie biszkopty, pozostałą czekoladę i krem jogurtowy. Przykryj każde tiramisu folią, wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aż się zetnie (im dłużej będzie w lodówce, tym lepiej). Przed podaniem oprósz kakao.

RADA:
Tiramisu możesz zrobić dzień wcześniej. Jeśli chcesz, posyp deser brązowym cukrem muscovado lub startą czekoladą (20–30 minut przed podaniem). Gdyby cukier zbił się w grudki, podgrzewaj go 20–30 sekund w mikrofalówce. Jeśli jesteś w ciąży (lub karmisz, lub jesteś starszą osobą), pamiętaj, że tiramisu zawiera surowe jajka.


Martini z granatem i miętą (1 porcja =  113 kcal), porcja dla 2 osób
Wg przepisu Sophie Michell

1 część wódki
3 części soku z granatów (można go kupić w supermarketach, ale warto rozejrzeć się za wersją bez dodatku cukru)
pokruszony lód
3 gałązki mięty
1 granat (pestki, których łyżkę dodaje się do jednej porcji)

Wlej wódkę i sok do shakera, dodaj garść lodu i 2 gałązki mięty. Przykryj pokrywką i energicznie wstrząśnij. Do dwóch kieliszków do martini włóż po łyżce pestek z granatu. Wlej sok z wódką – ostrożnie, by przy okazji nie wsypać lodu z shakera. Dodaj gałązki mięty. Drink jest dość mocny, więc umiar jest wskazany!

Redakcja poleca

REKLAMA