
We Francji „les Pâques” to przede wszystkim święto czekolady. Jajeczka, kurczaki, dzwoneczki, króliczki, koszyczki – na wystawach sklepów specjalizujących się w wyrobie kakaowych słodyczy znajdziemy wszystkie możliwe cuda. Dzieci szukają swoich czekoladowych jajeczek w ogrodach i mieszkaniach, a rodzice sączą wino nad pieczenią jagnięcą – tak świętuje jeden z najbardziej laickich narodów Europy.
Włosi przypisują już tradycji wielkanocnej o wiele większe religijne i, jak to Włosi, kulinarne znaczenie. Oprócz pieczonej jagnięciny, która ma przypominać o Baranku Bożym, każdy region ma swoje specjały. W Mediolanie piecze się ciasto Colomba, uformowane na kształt gołąbka, który ma przynosić dobre nowiny. Z kolei mieszkańcy Neapolu raczą się przepyszną Pastierą, po którą turyści zjeżdżają z całego świata. Może w tym roku pokusimy się sami o taki śródziemnomorski akcent na naszym wielkanocnym stole?
La Pastiera (przepis na dwa placki)
Ciasto:
- 600 g mąki
- 300 g cukru
- 300 g masła
- 6 żółtek
- 1 łyżka wermutu
- Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy jaja, mąkę I wermut.
- Wyrabiamy tak szybko jak to możliwe.
- Dzielimy ciasto na dwie porcje i wkładamy do zamrażalnika na 30-60 min.
- 450 g krótkoziarnistego ryżu (najlepiej typu arborio)
- 2 szkl wody
- 2 szkl gorącego mleka
- szczypta soli
- skórka z jednej cytryny
- 1 łyżka cukru
- ½ łyżki cynamonu
- Ryż gotujemy w wodzie ok. 15 min. i odcedzamy
- Zalewamy gorącym mlekiem, dodajemy sól, skórkę, cukier I cynamon
- Gotujemy na małym ogniu aż mleko się wchłonie, pozostawiamy do ostygnięcia
- 500 g sera risotta / twarogu śmietankowego
- 2 szkl cukru (najlepiej gronowego)
- 6 jaj (oddzielone białka od żółtek)
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka koniaku
- 150 g kandyzowanych owoców
- Zmieszać serek ricotta z cukrem, dodać żółtka (po jednym - mieszając), dodać cynamon, koniak I kandyzowane owoce. Wszystko dobrze wymieszać.
- Ubić białka i delikatnie wmieszać je do masy serowej.
W Grecji, podobnie jak u nas, Wielkanoc to najważniejsze religijne święto w ciągu roku. Przygotowania do kolorowej fiesty trwają cały Wielki Tydzień. We wtorek kobiety pieką słodkie sezamowe bułeczki formowane na kształt bransolet. We czwartek gotuje się na twardo jajka i barwi je na czerwono, aby upamiętnić przelaną krew Chrystusa. Piątek jest dniem całkowicie bez słodyczy

W Skandynawii zaskakująco święta skupiają się nie na aspekcie męki, ale raczej zabawie i humorze. Barwione skórkami cebuli i mieloną kawą jajka służą do gry polegającej na toczeniu ich między… dachówkami. Źródła pisane nie podają jak wiele interwencji pogotowia ten zwyczaj przynosi. W sobotę dzieci przebierają się za przyjazne wiedźmy i roznoszą listy oraz kartki pocztowe, w zamian pobierając łup w postaci monet, słodyczy i jajek. Wielką Niedzielę świętuje się dokoła tzw. Smorgasbord, czyli stołu pełnego zimnych zakąsek. Śledzie na wiele sposobów, jajka, ryby surowe i wędzone, pieczona szynka oraz wybór serów i wspaniałych pełnoziarnistych chlebów - wszystkie te rarytasy znikają w towarzystwie piwa (Norwedzy produkują nawet specjalna wielkanocną odmianę), sznapsu lub akwavity.
Tradycyjny wypiekiem jest sernik migdałowy przyrządzony ze świeżego surowego mleka.
Jako ciepłe danie z dalekiej północy możmy spróbować podać naszym gościom potrawkę z wędzonej kiełbasy:
- 4 wędzone, ugotowane i pokrojone w plastry kiełbasy
- 100g zielonej soczewicy
- 100g żółtej soczewicy
- 100g posiekanej w kostkę marchwi
- 100g posiekanych w kostkę ziemniaków
- 30g poszatkowanej cebuli
- 1½ litra wywaru warzywnego
- Cebulę szklimy na patelni.
- Dodajemy soczewicę i warzywa, chwilę dusimy i zalewamy bulionem. Gotujemy aż do odparowania płynu.
- Dodajemy kiełbasę i podajemy natychmiast
Z wielkanocnych iberyjskich przysmaków warta uwagi jest rolada ze szpinakiem i jajkiem:
Ciasto:
- 500 g mąki
- 2 łyżki oleju
- Szczypta soli
- 150 ml wody
- 500 g szpinaku
- 60 g parmezanu
- 6 jaj
- 30 g masła
- 1 posiekana cebula
- odrobina mleka
- sól
Szpinak gotujemy, odcedzamy i odciskamy z wody. Cebulę szklimy na maśle i studzimy. Dwa jaja ubijamy z odrobina mleka, dodajemy parmezan, szpinak, cebule i sól. 9 rozwałkowanych placków układamy jeden na drugim w wytłuszczonej tortownicy (dobrze, jeśli brzegi zaginaj się nieco do góry). Wykładamy pół szpinakowej masy, cztery ugotowane na twardo jaja w plastrach, druga połowę masy i pozostałe 9 placków na wierzch. Górę pędzlujemy lekko olejem i kilkom kroplami wody. Pieczemy w temp. 200 stopni ok. godziny. Jeśli ciasto będzie się mocno brązowić przykrywamy folia aluminiową.

Na Wyspach Brytyjskich zwyczaj zdobienia jaj datuje się już na XIII w. Dziś oprócz darowania sobie w prezencie tradycyjnych czekoladowych jajek Irlandczycy wystawiają swoje pisanki do konkursu – zwycięzcą jest ten, którego malowane jajo wyrzucone potoczy się najdalej bez rozbicia.W niedzielę na niektórych angielskich ulicach spotkamy tańczących przebierańców w białych koszulach i słomianych kapeluszach oraz wspaniałych czerwonych pasach.
Trudno spodziewać się po Anglikach fantazji kulinarnej – na stołach króluje przede wszystkim pieczona szynka marynowana w occie, musztardzie, syropie klonowym oraz goździkach. Poza tym piecze się tzw. "Hot cross buns” , czyli pełne owoców I przypraw korzennych bułeczki, których początki sięgają ery przed-chrześcijańskiej. Ich charakterystycznym znakiem jest znak krzyża nacinany nożem na każdym ciastku.
Niemcy z kolei słynną ze swojego uwielbienia dla wielkanocnego zajączka. W rzeczywistości to oni właśnie sprowadzili ten zwyczaj do Stanów Zjednoczonych. W Wielką Sobotę dzieci pomagają rodzicom zbierać drzewo, z którego w nocy robi się wielkie ogniska. Dokoła spotykają się całe rodziny i przyjaciele świętując stopniowe zwycięstwo słońca nad zimą. O dziwo, Niemcy w swoim zamiłowaniu do dekoracji stawiają także wielkanocne drzewko świąteczne. Ozdabia się je przygotowanym ręcznie pisankami. Na stole poczytne miejsce zajmuje baranek paschalny – ciasto w kształcie baranka z kolorową wstęga na szyi. Baranina gości również na talerzach podczas obiadu.
Niezależnie gdzie przywitają nas tegoroczne święta i co zagości na wielkanocnym stole pamiętajmy, że to wspaniała okazja spędzenia radosnego wiosennego czasu z rodziną i przyjaciółmi. I takie chyba powinno być przesłanie Wielkiej Nocy – ucztujmy, bawmy się, polewajmy wodą, idźmy na rowery czy na długi spacer i zapomnijmy na te kilka dni o laptopie, komórce służbowej i niedokończonych projektach!
Wszystkim Czytelniczkom i Czytelnikom życzymy rodzinnych, zielonych, pysznych i słonecznych Świąt!
Agata Chabierska