Święta w Hiszpanii fot. Fotolia.pl

Pomysły na wielkanocny wyjazd - podróżnicze inspiracje

Przekonajcie się same!
Karolina Kalinowska / 15.04.2015 14:33
Święta w Hiszpanii fot. Fotolia.pl

Polacy kochają Hiszpanię! Jeździmy tam chętnie na wakacje i coraz częściej także na Święta Wielkanocne. Sami Hiszpanie mówią, że prawdziwe oblicze tego kraju można odkryć właśnie podczas obchodów Wielkiego Tygodnia. Dlatego poznajcie 5 powodów, dla których warto odwiedzić Półwysep Iberyjski właśnie w okresie Wielkanocy.

5 powodów, by spędzić Wielkanoc w Hiszpanii:

1. Świąteczny klimat

Hiszpańskie święta są obchodzone huczniej niż w Polsce, a ich kulminacją jest właśnie Wielki Tydzień. Ich niezwykła oprawa nadaje im wyjątkowego charakteru, którego nie odczujemy nigdzie indziej. W tym czasie główne ulice miast i place hiszpańskich miasteczek zmieniają się nie do poznania, a to za sprawą religijnych pochodów, z którym słynie katolicka Hiszpania.

2. Zaskakujące zwyczaje

Z jednej strony radosne oczekiwanie, a z drugiej widowiskowe, poważne i pełne emocji obchody nieraz budzą zaskoczenie turystów. W prowincji La Roja w San Vicente de la Sonsierra w trakcie wielkotygodniowych pochodów można zobaczyć sceny samobiczowania męczenników, zwanych picaos. Do tej roli zgłaszają się ochotnicy, którzy idą boso, owinięci białymi szatami biczując się, dopóki po ich plecach nie spłynie krew.

Innym zwyczajem, wywodzącym się z Aragonii, są wielkopiątkowe pochody w rytmie bębnów. Jest to jedyne miejsce na świecie, które świętuje Wielkanoc w ten sposób. Tysiące bębniarzy uczestniczy w tradycyjnych pochodach, a pora, w której rozbrzmiewa charakterystyczny dźwięk nazywana jest ,,Rompida de la hora".

3. Wyśmienita kuchnia

Potrawy na wielkanocnym stole w Hiszpanii nie przypominają tych, które tradycyjnie jadają Polacy. Spędzając święta w tym kraju, nie można nie spróbować pysznej potaje de garbanzos, czyli potrawki z cieciorki, będącej rodzajem zupy.

Kolejnym daniem do obowiązkowego skosztowania jest dorsz z pomidorami oraz szpinak z ciecierzycą. Na koniec torrijas w pięknym złocistym kolorze. Torrija to słodkie danie przyrządzane ze smażonego chleba, szczególnie popularne w Andaluzji. Gotowe torrijas podaje się z dodatkami – świetnie smakuje z miodem, cynamonem, słodkim syropem lub winem. Osobom lubiącym desery na pewno zasmakowałaby bunuelos - maleńkie pączki z dużą ilością nadzienia kremu waniliowego.

Hiszpanie nie wyobrażają sobie świętowania bez "małpy wielkanocnej" czyli mona de pascha, drożdżowego ciasta z jajkiem w środku. Kiedyś ciasto zawierało ugotowane jajka, ale obecnie zastępuje się je jajkiem czekoladowym. Świąteczna Hiszpania to istny raj dla łasuchów!

4. Przyjazna natura Hiszpanów

Hiszpanie to naród towarzyski i przyjazny. Podczas pierwszego spotkania zamiast podania ręki całują witanego w oba policzki. Szybko można zaskarbić sobie ich sympatię, chwaląc hiszpańską kuchnię, starając się mówić w ich języku, okazując ciekawość w stosunku do ich zwyczajów oraz sposobu życia.

Mieszkańcy tego kraju nie zamykają się w czterech ścianach, ale uwielbiają spędzać wspólnie czas w barach i kawiarniach, sącząc ulubione trunki i prowadząc żywiołowe dyskusje. Nie żyją w pośpiechu. Kochają dobrą zabawę - tutaj siesty przy gorących rytmach salsy i śpiewach flamenco trwają zawsze do białego rana.

5. Blisko i bezpiecznie

Słoneczna Hiszpania wygrywa z bardziej egzotycznymi destynacjami poczuciem bezpieczeństwa i dogodnymi połączeniami komunikacyjnymi. Najszybszym sposobem dojazdu jest podróż samolotem, która trwa od 2 do 3 godzin, w zależności od miejsca wylotu i lotniska docelowego.

Przed wyjazdem niewymagane jest szczepienie przeciw żadnej egzotycznej chorobie ani paszport. Wystarczy tylko kupić bilety i spakować walizki. Jeden wyjazd to zwykle za mało, aby poznać ten fantastyczny kraj – klimatyczną Barcelonę, tętniący życiem Madryt czy stolicę flamenco Sewillę, nie wspominając już o wyjątkowo lubianej przez Polaków wyspie Teneryfie.

Na podstawie informacji prasowej Travelplanet.pl

Więcej podróżniczych inspiracji:

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)