Nic dziwnego, że niektórzy hotelarze oferują nawet specjalne zniżki, jeśli temperatura spadnie poniżej pewnego poziomu! Jeśli dodamy do tego ciepłą i czystą wodę (już w czerwcu Adriatyk ma 22 st. C, w lipcu i sierpniu nagrzewa się nawet do 25!), to przestajemy się dziwić, że co roku ciągną tam turyści z całego świata. A nad morzem nic nie smakuje tak dobrze jak miejscowe specjały.
Chleba i owoców...morza
Smak dalmatyńskiej szynki (pršut) i grillowanych mięs znamy już chyba wszyscy. Warto więc spróbować niezbyt u nas dostępnych owoców morza. Najlepsze są w małych lokalnych knajpkach. Małże w winie z czosnkiem i pietruszką, sałatkę z posiekanej hobotnicy (ośmiornicy) z cebulką czy krążki zgrillowanych na złoto kalmarów można zamawiać w ciemno. Wszystko jest najlepszej jakości, bo dbający o swą reputację miejscowi kucharze liczą świeżość ryb w godzinach i rybacy przychodzący 6 godzin od połowu nie mają czego u nich szukać.
A potem igrzyska!
Nadmorskie kurorty tętnią życiem całą dobę. Również kulturalnym, bo Chorwaci nie marnują okazji, by się pokazać. Najwięcej turystów przyciągają tradycyjne tańce. Jednym z nich jest moreska – wywodzący się ze średniowiecza taniec z miecza-mi, przedstawiający zwycięstwo chrześcijan nad Turkami. Jeden z bardziej efektownych pokazów moreski można zobaczyć 27 lipca w Korculi, w dniu uroczyście obchodzonego św. Teodora. Zwykłe pokazy dla turystów odbywają się w poniedziałki i czwartki.
Nie ma jak lawenda
Latem w powietrzu unosi się zapach uprawianej tam lawendy. Miejscowi twierdzą, że jej olejek pomaga na wszystko, od ukąszeń komarów po depresję. Wychodzi więc na to, że to najlepszy prezent i pamiątka znad Adriatyku.
WARTO WIEDZIEĆ:
Jak dojechać? Najszybciej i najwygodniej samolotem. Z Warszawy możemy lecieć linią Norwegian do Dubrownika (od 199 zł) i Splitu (od 150 zł). Więcej na www.norwegian.no
Gdzie spać? W apartamentach zapłacimy od 10 euro za łóżko. Oferty m.in. na , www.pl.croatia.hr/Noclegi www.adrialin.pl, www.zakwaterowaniewchorwacji.pl
Co robić? Wybrać się na wycieczkę do winnic połączoną z degustacją. Najlepszą opinią cieszą się wina z Hvaru, cenione są też trunki z wysp Brač, Vis, Korčula i półwyspu Pelješac.