Weekendowy relaks przed Świętami? To możliwe! Sprawdź nasze triki!

Jeśli na co dzień nie znajdujesz zbyt wiele czasu dla siebie, to w weekend z pewnością powinnaś. Zrób to, co sprawia ci po prostu przyjemność. Ale jak tę zasadę wprowadzić w życie, podczas gdy od poniedziałku do piątku spędzasz 8 godzin w pracy, a od piątkowego wieczoru zaczynają się obowiązki w roli mamy i żony? Wiemy, jak to bezstresowo i wygodnie połączyć!
/ miesiąc temu
Weekendowy relaks przed Świętami? To możliwe! Sprawdź nasze triki! fot. iStock

Każdy weekend spędzasz w galerii handlowej, wybierając prezenty pod choinkę lub realizujesz spożywczą listę świątecznych zakupów? A po powrocie do domu zostało jeszcze sprzątanie, gotowanie i zabawa z dzieckiem? Jednym słowem, wszystko jest na twojej głowie? Nie musi tak być! Po pierwsze, poproś o pomoc swojego partnera, przyjaciółkę, mamę czy siostrę. A po drugie, najpilniejsze sprawy załatw w dni robocze, żebyś w weekend mogła zrelaksować się w… kuchni! Jak to zrobić? Sprawdź nasze niezawodne triki!

Poznaj świąteczne sekrety kuchni

Wy też traktujecie czasami kuchnię jak salon? To tam zaczynają się i kończą najlepsze rodzinne spotkania? Tym razem popatrzcie na kuchnię jak na strefę relaksu... Jeśli tak jak my uwielbiacie gotować, to wizja czasu przedświątecznego spędzonego w kuchni nie powinna was przerażać. Nie ma nic bardziej relaksującego niż możliwość wcielenia się w rolę mistrza gotowania.

Święta kojarzą nam się z różnymi zapachami, potrawami i słodkościami, więc bez wahania możesz puścić wodzę fantazji i wyczarować coś pysznego dla siebie i całej rodziny. Wyobrażasz sobie Boże Narodzenie bez sztandarowych pierniczków? My też nie! Dlatego zaproś do kuchennej współpracy swoje dziecko lub męża i wspólnie je stwórzcie. Mała pomoc może okazać się nieoceniona, a przede wszystkim będzie okazja na spędzenie razem czasu w inny, niż zwykle sposób. Pamiętaj, że dziecięca wyobraźnia nie ma granic, dlatego tegoroczne pierniki będą oryginalne i… smaczne!

Sprawdź niezawodny przepis na pierniczki

Składniki:

  • 310 g mąki pełnoziarnistej (plus mąka do podsypywania stolnicy)
  • 80 g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 160 g melasy
  • 1 duże jajko
  • 5 g mielonego imbiru
  • 5 g mielonego cynamonu
  • ½ g soli
  • 2 g mielonych goździków
  • 5 g sody oczyszczonej
  • 5 g proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Krok 1: Połącz mąkę, imbir, cynamon, sól, goździki, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszaj razem.

Krok 2: Połącz olej kokosowy i melasę z jajami i dokładnie roztrzep.

Krok 3: Wlej masę do suchej mieszanki i mieszaj do momentu połączenia.

Krok 4: Podziel ciasto na pół i ukształtuj części na placki o grubości ok.2,5 cm. Zawiń w folię plastikową i włóż do lodówki w celu schłodzenia.

Krok 5: Posyp blat mąką i wałkuj ciasto do uzyskania ok.0,5 cm grubości.

Krok 6: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni a z ciasta wytnij kształty ciastek. Możesz powierzyć to zadanie swoim dzieciom.

Krok 7: Umieść ciasteczka na blasze i piecz 12-14 minut i odstaw do słodzenia.

Krok 8: Teraz jest czas na dowolne dekorowanie pierniczków.

Chcesz szybko i sprawnie przygotować masę na pierniki, a przy tym nie do końca jesteś przekonana do sprzętu kuchennego, który trzymasz w domu? Koniecznie wypróbuj Robot planetarny marki Beko. Wyręczy cię na dziesiątki różnych sposobów. Przecież twoje dziecko z pewnością nie będzie mogło doczekać się efektów waszej pracy. Ten robot poradzi sobie z każdym rodzajem ciasta, bez obaw, że będzie zbyt gęste. Ruch mieszadeł wykorzystuje praktycznie całą objętość misy, zapewniając gładkie i jednolite ciasto. Wystarczy, że ustawisz prędkość i czas pracy, a urządzenie resztę zrobi za ciebie. W tym czasie możecie planować wizualizację i kolory waszych małych dzieł.

I stało się! Wpadłaś w szał świątecznych wypieków i wypadło ci z głowy gotowanie obiadu? Przecież nie wypada zjeść na główne danie ciastek... Nic straconego! W takich sytuacjach „upiecz dwie pieczenie na jednym ogniu” i weź pod uwagę nowość od Beko! To niezawodny, multifunkcyjny piekarnik z technologią Split&Cook. Oferuje możliwość podzielenia piekarnika przy użyciu specjalnego separatora. Dzięki temu możliwe jest jednoczesne pieczenie dwóch różnych potraw, ustawiając dla nich różne czasy i temperatury pieczenia. Bez zmartwienia o wymieszanie się zapachów możesz piec mięso na obiad i ciasto na deser. Po zakończeniu kuchennej przygody nie przejmuj się też czyszczeniem. Jest banalnie proste, ponieważ 120 minutowy program czyszczenia pyrolitycznego spala uporczywe plamy na popiół, w temperaturze 500°C. Pozostałe resztki można łatwo usunąć za pomocą ściereczki, bez konieczności stosowania jakichkolwiek detergentów.

Nie tylko w Święta zaoszczędzimy dzięki temu mnóstwo czasu! Prawda, że gotowanie od razu stało się przyjemniejsze?

Materiał powstał we współpracy z marką Beko