Składniki:
- 8 parówek
Na ciasto naleśnikowe:
- szklanka mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Na sos do naleśników z parówkami:
- szklanka śmietany 18-proc.
- 1/2 szklanki śmietany 30-proc.
- serek topiony śmietankowy lub ziołowy
- cebula
- 4 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- szczypta ostrej papryki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Przygotuj sos śmietanowy. Cebulę posiekaj i delikatnie podduś na połowie masła. Zalej śmietaną, gotuj na małym ogniu 5 minut. Dodaj serek i ogrzewaj aż się rozpuści. Dopraw sos gałką, solą, pieprzem i papryką.
- Zrób naleśniki. Z mąki, mleka, jajek oraz przypraw przygotuj ciasto. Usmaż na oleju 12 cienkich naleśników. Trzymaj w cieple.
- Parówki obierz z osłonek, pokrój w krążki. Obsmaż na pozostałym maśle. Złożone naleśniki ułóż na talerzu, polej sosem i posyp podsmażonymi parówkami.