Podkład jest podstawą makijażu. Wyrównuje koloryt, poprawia teksturę i po prostu — upiększa. Niestety, wiele z nas zmaga się z dość uciążliwym problemem podczas aplikacji — ciastkowaniem. To ten moment, kiedy patrzymy lustro i zamiast nieskazitelnego i gładkiego wykończenia, nasza twarz jest „zaklejona” makijażem, wygląda ciężko i daleko jej do świeżego wyglądu. Skóra ma niejednolity kolor, błyszczy się, a wszystkie zmarszczki, drobne linie i pory są widoczne bardziej niż kiedykolwiek.
Dlaczego tak się dzieje? Winowajcami mogą być: zła kondycja cery, nieprawidłowe przygotowanie skóry do makijażu, zbyt duża ilość kosmetyków lub zła technika aplikacji. Dobra wiadomość jest natomiast taka, że „efekt ciastka” da się szybko naprawić.
Spis treści:
Jak naprawić „efekt ciastka” na twarzy?
Zważony podkład nie musi oznaczać robienia makijażu od nowa. Uratujesz go, dzięki tym kilku prostym trikom.
Sięgnij po bibułki matujące
To jeden z tych produktów, który zawsze warto mieć pod ręką. Usuną nadmiar sebum, zapewniając matowe wykończenie.
Spryskaj twarz mgiełką
Spryskaj twarz mgiełką nawilżającą. Doda skórze blasku, usunie suche plamy i wszystko stanie się jednością.
Nawilż skórę pod oczami
Problemem są widoczne zmarszczki i linie pod oczami? Spryskaj czystą gąbeczkę sprayem nawilżającym lub tonikiem (najlepiej z dodatkiem skwalanu, lub kwasu hialuronowego) i lekko dociskaj ją w tych okolicach. Usuniesz w ten sposób ciężki, pudrowy efekt.
Użyj beauty blendera
Zamiast dokładać kolejną porcję pudru lub podkładu, sięgnij po beauty blender. Wilgotną gąbeczką wmieszaj produkt w skórę. Gdy nie masz jej pod ręką, użyj rąk. Rozgrzej czyste dłonie i poklep skórę.
Dodaj kroplę olejku nawilżającego
Dzieło prawie skończone, ale widoczne są suche skórki? Dodaj olejek nawilżający. Kilka kropli nałóż na nadgarstek, wbij w nie gąbeczkę i nanieś na problematyczne miejsca.
Makijaż krok po kroku: w jakiej kolejności nakładać kosmetyki, żeby uzyskać trwały make-up?
fot. Unikanie ciastkowania się podkładu/ Adobe Stock, Pixel-Shot
Jak zapobiec „ciastkowaniu się” podkładu?
Sekretem uzyskania nieskazitelnego makijażu jest dobra baza, prawidłowa kolejność oraz sposób aplikacji produktów.
Rób peelingi
„Efekt ciastka” na twarzy to często wina płótna, dlatego regularne złuszczanie martwego naskórka to podstawa. Skóra będzie wygładzona i promienna.
Domowy peeling do twarzy: 7 najlepszych przepisów na peelingi
Przygotuj skórę przed nałożeniem produktów
Podkład wygląda nierównomiernie, gdy skóra jest sucha i łuszcząca, dlatego oprócz peelingu, zadbaj też o odpowiednie nawilżenie. Przed zrobieniem makijażu umyj twarz płynem nawilżającym, wklep serum, krem nawilżający i olejek. Nie spiesz się i nie nakładaj kosmetyków jeden po drugim. Pozwól im „osiąść” na skórze i odczekaj kilka minut po każdej aplikacji.
Pozwól podkładowi wyschnąć
Nie pudruj twarzy zaraz po nałożeniu podkładu. Tak, jak w przypadku produktów do pielęgnacji, daj mu czas i odczekaj kilka minut.
Używaj podkładu przeznaczonego do rodzaju swojej skóry
Chcesz, aby podkład współgrał z twoją skórą? Wybierz taki, który odpowiada jej potrzebom. Jeśli jest tłusta, wybieraj te z efektem matującym, jeśli sucha — celuj w nawilżające. Upewnij się też, że wybrałaś odpowiedni odcień. Zbyt jasny lub zbyt ciemny podkład również jest winowajcą ciastkowania.
Nie nakładaj zbyt dużo produktu
Pamiętaj: mniej znaczy więcej. To złota zasada makijażu. Zacznij od niewielkiej ilości podkładu i w razie potrzeby buduj krycie.
Narzędzia do makijażu
Podkład możesz nakładać beauty blenderem, pędzlem lub rękami. Wielu wizażystów zaleca aplikację wilgotną gąbeczką, ale skóra każdej z nas jest inna, dlatego najlepiej przetestuj wszystkie sposoby i wybierz ten, który najbardziej ci odpowiada.
Używaj sprayu utrwalający makijaż
Fixer to klucz do nieskazitelnego wyglądu. Utrwala make-up na długo i zapewnia naturalne wykończenie.
Czytaj także:
17 najlepszych podkładów, które matują i kryją bez efektu maski
Jak nakładać podkład? Poznaj różne techniki aplikacji podkładu