Witamina A
Znajduje się w mleku, marchwi, morelach, maśle, wątróbce, żółtkach jaj, śliwkach, szparagach, sałacie, brukselce i rybach.
Jej niedobór objawić się może wysuszeniem i pękaniem skóry oraz łamliwością paznokci.
Witamina B1
Znajduje się w pełnoziarnistym pieczywie, mięsie wieprzowym i wołowym, grochu, orzechach, pomarańczach i płatkach owsianych.
Jest pomocna w leczeniu łojotoku i trądziku.
Witamina B2
Znajduje się w bananach, drożdżach, nabiale, zarodkach pszennych i kiełkach zbożowych.
Jej niedobór powoduje pękanie kącików ust i skutkuje pojawieniem się łojotoku.
Witamina B5
Znajduje się w marchwi, brokułach, kapuście, nabiale, mięsie, grzybach, nasionach słonecznika, drożdżach i otrębach pszennych.
Jej niedobór powoduje np. wypadanie włosów.10
Witamina B6
Znajduje się w tuńczyku, bananach, pestkach słonecznika, ziemniakach, kaszy gryczanej, orzechach, płatkach owsianych.
Jej niedobór sprawia, że włosy mocniej się przetłuszczają. Pomaga w leczeniu trądziku.
Witamina C
Znajduje się w cytrusach, truskawkach, porzeczkach, natce pietruszki, cebuli, kapuście i pomidorach. Jej niedobór powoduje, że skóra staje się blada.
Zobacz również : Ożyw swoją skórę od wewnątrz
Witamina E
Znajduje się w olejach roślinnych, kaszach, orzechach, jajach, szparagach, zielonym groszku, migdałach i kiełkach zbóż.
Zwana jest witaminą młodości.
Witamina F
Znajduje się w olejach roślinnych, kiełkach pszenicy, siemieniu lnianym, nasionach słonecznika, soi, orzeszkach ziemnych i włoskich, migdałach, awokado.
Witamina H
Znajduje się w wątrobie, rybach, grzybach, drożdżach, żółtkach jaj, winogronach, arbuzie.11
Witamina K
Znaleźć ją można w zielonolistnych warzywach, kiszonej kapuście, pomidorach, ziemniakach, pełnoziarnistych produktach, olejach roślinnych, tranie, drobiu, wieprzowinie, rybach.
Jej niedobór powoduje wypadanie włosów i rozdwajanie się paznokci. Może spowodować przedwczesną siwiznę.
Witamina PP
Znajduje się w mięsie, rybach, pomarańczach, jabłkach, ziemniakach i drożdżach.Przyczynia się do spowalniania procesów starzenia się skóry. Jej niedobór wywołuje na skórze ciemne przebarwienia.
Fosfor
Znajduje się w rybach, drobiu, pełnoziarnistych produktach, orzechach laskowych i włoskich, nasionach słonecznika, pestkach dyni.
Wapń
W mleku i jego przetworach, orzechach, nasionach słonecznika, bananach, brzoskwiniach, figach, warzywach zielonolistnych.
Magnez
Znaleźć go można w zielonych warzywach, produktach pełnoziarnistych, soi, migdałach, bananach i figach.
Żelazo
Znajduje się w mięsie, rybach, pełnoziarnistych produktach, wątróbce, żółtkach jaj, fasoli, orzechach, suszonych brzoskwiniach.
Jod
Znajduje się w rybach (makrela, śledź, tuńczyk, sardynki, owoce morza, mleku, jajach, marchwi, cebuli i pieczarkach.12
Selen
Znajduje się w produktach zbożowych, kiełkach pszenicy, otrębach, pomidorach, cebuli, szparagach, owocach cytrusowych, wątróbce, rybach ( śledź, makrela, tuńczyk).
Cynk
Znajduje się w pełnoziarnistych produktach, kiełkach pszenicy, pestkach dyni, drożdżach, jajkach, chudych przetworach mlecznych, rybach morskich i wątrobie.
Polecamy:Jak poprawić wygląd skóry
Źródło: Grażyna Łoś, Bądź piękną po czterdziestce, Wydawnictwo Printex