fot. Fotolia
Jak składniki aktywne kremu przenikają do skóry?
Kremy do twarzy zawierają różne substancje – wśród nich możemy wyróżnić: bazowe, zapachowe, nadające produktowi odpowiednią konsystencję, antyutleniające, uszlachetniające oraz składniki czynne, które decydują o działaniu preparatu.
Składniki aktywne otrzymuje się metodami biotechnologicznymi. To znaczy, że każdy powstaje na podstawie budowy genetycznej żywego organizmu lub jego składników. Dzięki temu skóra wchłania go i nie broni się przed nim.
Substancje zamykane są w cząsteczkach lipidowych, które łatwo przenikają w głąb skóry. Podczas transportu rozpuszczają się i do skóry właściwej dociera już sam aktywny składnik. Jest to bardzo ważne, bo właśnie skóra właściwa odpowiada za kondycję i wygląd cery.
Jak wybrać dobry krem nawilżający?
Dobry krem nawilżający powinien zawierać substancje, które opisujemy w dalszej części artykułu. Ich celem jest odbudowanie warstwy lipidowej naskórka, która jest naturalną barierą chroniącą przed utratą wody. Powodują, że skóra staje się gładsza, elastyczna, redukują pęknięcia.
Pamiętajmy, że efekty działania składników aktywnych są krótkotrwałe, dlatego kremy nawilżające należy stosować regularnie.
Przykładowe kremy nawilżające: 1. Skoncentrowane serum intensywnie nawilżające Hydrabio Sérum, Bioderma, cena: 84 zł/40 ml; 2. Emolientowy krem nawilżający na dzień SPF 20 Emoliacti, Pharmaceris, cena: 36,50 zł/50 ml; 3. Pielęgnujący krem na dzień, Stenders, cena: 99 zł/30 ml; 4. Krem aktywnie nawilżający na noc, Dr Irena Eris, cena: 89 zł/50 ml; 5. Creme Fraiche de Beaute – krem nawilżający o działaniu kojącym, Nuxe, cena: 109 zł/50 ml; 6. Krem intensywnie nawilżający na dzień i na noc, Lirene, cena: 17,99 zł/50 ml
Składniki aktywne w kremie nawilżającym
Substancje aktywne zawarte w kremach nawilżających można podzielić na dwie grupy: emolienty i humektanty.
- Emolienty (nawilżacze) natłuszczają skórę, ale po za tym utrzymują jej naturalną wilgotność. Zatrzymują wodę we wnętrzu skóry i powstrzymują wnikanie niepożądanych substancji do naskórka. Emolienty poprawiają również funkcjonowanie naskórka i umożliwiają jego regenerację, dzięki czemu zaczyna on z powrotem prawidłowo produkować substancje tworzące naturalny płaszcz lipidowy.
- Humektanty to substancje chemiczne, które mają zdolność do trwałego wiązania i zatrzymywania wody z otoczenia. Odpowiadają za pobierania wody z głębszych warstw skóry do warstwy rogowej naskórka, dzięki temu staje się nawilżona, napięta. W przypadku skóry przesuszonej nie mogą być samodzielnie stosowane, ponieważ nie dają wystarczającego nawilżenia.
Zobacz też: Kosmetyki regenerujące – naprawiamy skórę na jesień!
Jakie nawilżacze znajdziemy w kremach?
Do tej grupy związków zaliczamy:
- Petrolatum (wazelina) – najskuteczniejsza w grupie nawilżaczy; zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni, czyli zmiękcza i wygładza skórę. Niestety pozostawia na skórze nieprzyjemny, tłusty film, dlatego często jest mieszana z innymi składnikami. Nie powoduje powstawania zaskórników. Wykorzystywana w tzw. kosmetykach oil free. Wazelina jest bardzo bezpieczną substancją.
- Parafina ciekła (Paraffin Oil, Parrafinum Liquidum, Synthetic Wax, Paraffin, Isoparaffin) – zwana zwyczajowo olejem parafinowym lub olejem mineralnym. Działa natłuszczająco, ochronnie oraz rozmiękczająco. Pozostawia tłusty film, zapobiegając nadmiernej utracie wody przez naskórek. Często używana w przypadkach mechanicznych, termicznych i chemicznych uszkodzeń skóry, w zaniku i zniszczeniu skóry.
- Tłuszcze roślinne (masła i oleje), np.:
- Masło Shea (Butyrospermum parkii, masło karite) otrzymywane z orzechów drzewa masłowego. Zawiera kwas stearynowy i oleinowy, kwas cynamonowy, dzięki temu może być stosowane jako naturalny filtr słoneczny. Idealnie nawilża, zmiękcza i usuwa suchość skóry.
- Masło z mango (Mangifera Indica (Mango) Seed Butter) ma działanie silnie nawilżające, chroni i odbudowuje naskórek, wygładza i ujędrnia skórę.
- Masła kokosowe (Coconut Oil) nawilża, ale również chroni skórę przed nadmierną utratą wilgoci. Szybko się wchłania. Jego zaletą jest to, że po zastosowaniu masła kokosowego skórą nie jest tłusta, ale nawilżona, miękka i gładka. Wskazany do pielęgnacji skóry suchej, podrażnionej, z łuszczycą, egzemą i atopowym zapaleniem skóry.
- Olej jojoba (Simmondisia Chinensis (Jojoba) Seed Oil ) doskonale wchłaniany przez skórę, wzmacnia warstwę lipidową cementu międzykomórkowego i w efekcie zmniejsza utratę wody.
- Olej migdałowy (Oleum Amygdalae dulcium, Oleum amygdalarum (amararum) aethereum, Amigdalina oleum) Zawiera witaminy A i E, dużo NNTK uczestniczących w regulacji przepuszczalności skóry, dlatego też odgrywa dużą rolę w utrzymaniu jej prawidłowej wilgotności. Działa łagodząco na podrażnienia, suchość i świąd skóry.
- Olej babassu (Orbignya Cohune Seed Oil) stabilny, o dużym powinowactwie do naskórka, temperaturze topnienia zbliżonej do temperatury ciała. Rewelacyjnie się wchłania, wzmacnia naskórek, przez co chroni głębsze warstwy skóry przed utratą wilgoci.
- Olej z nasion wiesiołka (Oenothera oil, Oenotherae paradoxa oleum) ma bardzo duże ilości kwasu gamma-linolenowego (GLA), który przywraca skórze zaburzoną równowagę kwasowo-wodno-lipidową, jej funkcje ochronne. Stwarza właściwe bariery zapobiegające rozwojowi infekcji. Transportuje składniki lipidowe do skóry.
- Tłuszcze zwierzęce, np. lanolina (Lanolin) – naturalny środek regulujący gospodarkę wodną skóry i zmiękczający naskórek. Doskonale uzupełnia barierę lipidową, hamuje utratę wody, działa na naskórek nawilżająco.
- Kwasy tłuszczowe, np.:
- kwas stearynowy (Lactic Acid) – nawilża i chroni skórę przed nadmierną utratą wody. Ma również właściwości emulgujące (łączy fazę wodną i tłuszczową kosmetyku w całość).
- Kwas mlekowy (Lactic Acid) – stymuluje produkcję ceramidów, dzięki czemu skóra jest lepiej chroniona i nawilżona.
- Woski (wosk pszczeli) – produkt naturalny, otrzymywany przez stopienie w gorącej wodzie oczyszczonych i pozbawionych miodu plastrów pszczelich. Zawiera czynniki antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i antyoksydacyjne. Nadaje skórze miękkość i elastyczność.
- Fosfolipidy (lecytyna) – rozmiękcza i odżywia skórę. Umożliwia pobieranie składników aktywnych z kremu, szczególnie aktywnie działa w połączeniu z substancjami białkowymi. Na skórze tworzy film zabezpieczający przed detergentami.
- Sterole – powodują wzrost zawartości lipidów w skórze. Poprawia się stopień jej nawilżenia oraz elastyczność. W wyraźny sposób zmniejsza się szorstkość skóry.
- Silikony (np.: Cyclopentasiloxane, Dimethicone, Phenyltrimethicone itp.) – nawilżają skórę, nie pozostawiając uczucia tłustości. Nie wywołują alergii.
Zobacz też: Jak powstają przebarwienia skóry? [video]
Humektanty – nawilżają od wewnątrz
Przykładowe humektanty stosowane w recepturach kosmetyków to:
- Gliceryna (Glycerin, Glycerol, 1,2,3-Propantriol, Propan-1,2,3-triol) – to preparat nawilżający, otrzymywany na drodze biotechnologii, zawierający dwa aktywne, nawilżające składniki, z których jeden odpowiada za bezpośrednie nawilżenie naskórka, a drugi za głębokie i trwałe nawilżenie. Po jej zastosowaniu skóra staje się miękka dzięki temu, że gliceryna pobiera wodę z powietrza, nawilża naskórek i czyni go elastycznym. Związek pozostaje w skórze nawet do 24 godzin.
- Glikol propylenowy (Propylene glycol, propylenglycolum) – jego własności i zakres stosowania są zbliżone do gliceryny, choć wykazuje on nieco słabsze od niej właściwości higroskopijne. Nie pozostawia na skórze uczucia lepkości. Przy większej zawartości w kremie tworzy film który zapobiega utracie wody. Wzmaga wchłanianie różnych substancji w głąb skóry.
- Sorbitol (Sorbitol) – zapobiega wysychaniu kosmetyku. Chroni skórę, wnika do przestrzeni międzykomórkowych, gdzie wiąże ilość wody niezbędną do zachowania prawidłowego nawilżenia skóry. Doskonale nawilża skórę nadmiernie wysuszoną i podrażnioną. Regeneruje i wygładza naskórek.
- Pyrolidonowy kwas karboksylowy i jego pochodne (PCA) – to nawilżająca cząsteczka, która zwiększa zdolność wiązania wody przez skórę. Natychmiast podnosi jej nawilżenie, gładkość i elastyczność.
- Alantoina (Allantoin) – pochodna mocznika, działa regenerująco, ułatwia gojenie i odnowę uszkodzonego naskórka, zmniejsza pieczenie, zaczerwienienie skóry wrażliwej. Ma również działanie nawilżające, wygładzające i zmiękczające skórę.
- Mocznik (Urea) – uważany za najlepszą, naturalną substancją nawilżającą, łagodnie rozszczepia łańcuchy keratyny, redukując grubość warstwy rogowej, odbudowując proces naturalnego nawilżania i odparowywania wody.
- Mleczany, np. mleczan sodowy (Sodium Lactate) – przeciwdziałają suchości, łuskowatości skóry, efektywnie poprawiają nawilżenie i funkcje barierowe skóry.
Zobacz też: Jak usunąć wągry?