Według informacji opublikowanych przez 'Journal of the American Academy of Dermatology', grupa naukowców z Uniwersytetu w Melbourne udowodniła, że spożywanie produktów wysokobiałkowych o niskim indeksie glikemicznym może mieć zbawienny wpływ na stan skóry skłonnej do zmian trądzikowych.
Od dłuższego czasu uważa się dietę za sprawcę problemów trądzikowych, przy czym czekolada postrzegana jest tu jako główny winowajca. Do tej pory niewiele jednak zarzutów opartych było na dogłębnych badaniach. Eksperyment, prowadzony w Melbourne przez 12 tygodni na grupie 43 chłopców, był pierwszym od 40 lat naukowym badaniem nad wpływem diety na skórę trądzikową.
Typowa dieta zachodnia, o wysokim indeksie glikemicznym, bogata w węglowodany proste, wpływa niekorzystnie na stan skóry trądzikowej. Jak zatem sprawić, by problem z nadmierną aktywnością gruczołów łojowych zminimalizować chociaż o połowę? Odpowiedź jest prosta – odpowiednia dieta, czyli składająca się z najmniej przetworzony węglowodanów, owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych, a przede wszystkim chudego mięsa, jaj, ryb i owoców morza.
Katarzyna Gruszewska