Trzy małe posiłki - łączna wartość energetyczna posiłków nie powinna przekroczyć 900 kcal. Mało (zwykle jesz 3–4 razy więcej), ale zdrowo – w posiłkach najwięcej jest warzyw, trochę nabiału i minimalna ilość tłuszczu. Pij tylko wodę i ziołowe herbatki.
Pomysł nr 1
Na zupie jarzynowej
Zupa jest lekkostrawna, przyspieszy przemianę materii. Przygotujesz ją bez trudu.Śniadanie: Do 100 g twarożku wkrój banana, przypraw szczyptą cynamonu.
Obiad: Zupa jarzynowa
Składniki dla 1 osoby
2 łodygi selera naciowego, marchewka, pietruszka, 2 pomidory, 2 ziemniaki, 3 łyżki fasoli z puszki, łyżka oleju, natka, szczypior, sól, pieprz
Sposób wykonania
- Podsmaż na oleju seler naciowy, marchewkę, pietruszkę i pomidory.
- Zalej warzywa 3/4 l wody i gotuj ok. 30 min.
- Pod koniec dodaj pokrojone ziemniaki i fasolę.
- Na obiad zjedz połowę zupy z natką.
Liczba kcal dziennie: ok. 800
Pomysł nr 2
Ziemniaczany dzień
Ziemniaki zawierają dużo potasu (pozbędziesz się nadmiaru płynów), wapnia (pomoże spalić tłuszcz) i błonnika (stłumi głód).Śniadanie: Ugotuj 1 ziemniak i posyp go szczypiorkiem. Do tego szklanka (200 ml) maślanki i jabłko.
Obiad: 2 ziemniaki owiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku. Zjedz je z 100 g twarożku wymieszanego ze startym ogórkiem, posiekanym czosnkiem i koperkiem.
Kolacja: Sałatka ziemniaczana
Składniki dla 1 osoby
2 ugotowane w mundurkach ziemniaki, jajko na twardo, 2 pomidory, cebulka dymka, łyżeczka pestek słonecznika, 1/3 szklanki bulionu, pół łyżeczki musztardy, sól, pieprz
Sposób wykonania
- Ziemniaki obierz i pokrój w talarki.
- Pokrój w cząstki pomidory i jajko, posiekaj dymkę.
- Wymieszaj wszystkie składniki, podlej bulionem z musztardą.
- Pestki słonecznika podpraż na patelni i posyp nimi sałatkę.
Pomysł nr 3
Z przewagą zielonych warzyw
Są najbardziej wartościowe i najmniej kaloryczne. Jest w nich dużo witaminy C, która przyspiesza spalanie tłuszczu. Zawierają też dużo chlorofilu i wody – dzięki nim organizm szybko się oczyści.Śniadanie: Do 200 g twarożku wiejskiego dodaj kilka startych na tarce rzodkiewek i pokrojony w cienkie plasterki świeży ogórek. Posyp obficie rzeżuchą.
Obiad: Na zupę-krem z brokułów ugotuj i zmiksuj: 10 dag brokułów, 1 ziemniak, pietruszkę, kawałek selera. Posyp zupę uprażoną na łyżeczce oleju młodą cebulką.
Kolacja: Sałatka z fasolki szparagowej
Składniki dla 1 osoby
10 dag fasolki, kilka listków sałaty, jajko na twardo, łyżka naturalnego jogurtu, sól, pieprz
Sposób wykonania
- Fasolkę ugotuj i pokrój.
- Sałatę umyj, osusz, wymieszaj z fasolką.
- Dodaj jajko i jogurt, wymieszaj, przypraw do smaku.