Olej z pestek malin fot. Adobe Stock

Olej z pestek malin - właściwości i zastosowanie

Olej z pestek malin nadaje się dla każdego typu cery. Doskonale regeneruje i odżywia skórę, reguluje poziom sebum i działa przeciwstarzeniowo.
Małgorzata Machnicka / 27.11.2019 12:07
Olej z pestek malin fot. Adobe Stock

Olej z pestek malin ma złoty kolor i neutralny zapach. To jeden z najcenniejszych produktów na rynku kosmetycznym. Jego skład naprawdę robi wrażenie - zawiera aż 80% kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3, które chronią skórę przed nadmierną utratą wody. Jakie jeszcze zalety ma olejek z pestek malin?

Właściwości olejku z pestek malin

Najważniejszą cechą olejku jest to, że odżywia i regeneruje skórę. Oprócz tego, to bardzo silny antyoksydant, dzięki obecności witaminy E, której działanie wsparte jest dodatkowo karotenoidami oraz flawonoidami. To jeden z najlepszych olejków o działaniu przeciwstarzeniowym

  • chroni skórę przed nadmierną utratą wody,
  • wzmacnia naturalną barierę lipidową skóry,
  • neutralizuje wolne rodniki,
  • reguluje poziom sebum,
  • zapobiega powstawaniu zaskórników,
  • łagodzi podrażnienia i stany zapalne,
  • wyrównuje koloryt skóry i rozjaśnia przebarwienia,
  • wygładza i uelastycznia skórę,
  • ma działanie rozświetlające.

Dla kogo jest przeznaczony?

Olej z pestek malin nadaje się dla każdego typu cerySucha i wrażliwa skóra będzie mu wdzięczna za ochronę przed nadmierną utratą wody i wzmocnienie bariery lipidowej. 

Skórze tłustej i mieszanej pomoże regulować poziom sebum i złagodzi ewentualne stany zapalne. Cera dojrzała i wrażliwa dzięki obecności silnych antyoksydantów odzyska blask i zdrowy kolor.

Zastosowanie olejku z pestek malin

Jak każdy olejek, ma szereg zastosowań. Pamiętaj, że najwartościowszy to ten nierafinowany i tłoczony na zimno.

Na twarz

  • Najlepiej stosować go samodzielnie - po dokładnym oczyszczaniu twarzy, wmasuj go (zamiast kremu) w całą twarz. Aby olejek miał szansę zadziałać, spryskaj twarz hydrolatem.
  • Olejek dobrze radzi sobie nawet z wrażliwą skórą pod oczami - śmiało możesz używać go zamiast kremu.

Na włosy

  • Dodaj kilka kropel do odżywki lub maski i nałóż na całe włosy.
  • Możesz stosować go samodzielnie na same końcówki włosów. 

Na ciało

  • Olej nie należy do najtańszych, więc nakładanie go na całe ciało grozi bankructwem. Wystarczy, że dodasz kilka kropel do ulubionego balsamu do ciała. 
  • Dobrze sprawdzi się jako odżywka do ust. 

Olej z pestek malin jako filtr słoneczny?

Faktycznie, olej z pestek malin neutralizuje działanie promieniowania UVB, co zostało udowodnione przez naukowców, ale z pewnością nie może to być główna ochrona przed słońcem przede wszystkim dlatego, że chroni jedynie przed promieniowaniem UVB.

Co więcej, wartość ochronna olejku z pestek malin jest jedynie szacunkowa - waha się między 28 a 50 SPF. Faktor uzależniony jest m.in. od miejsca zbioru i odmiany owoców. Olej z pestek malin nie może być żadnym zamiennikiem filtrów przeciwsłonecznych.

Więcej o cennych olejkach w pielęgnacji:
Olej jojoba - właściwości i zastosowanie
Olej rycynowy - jak go stosować?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)