Z siemienia lnianego - szklankę siemienia lnianego zalej 2 szklankami wody i gotuj na małym ogniu 5 minut, aż nasionka puszczą śluz. Odstaw do ostygnięcia i w jeszcze ciepłym zanurz stopy. Po 10 minutach opłucz je chłodną wodą.
Pomarańczowa - do miski z gorącą wodą wrzuć pokrojoną w plastry pomarańczę i wymieszaj. Po 5 minutach zanurz stopy w aromatycznej kąpieli. Wyjmij je i osusz po 10-15 minutach.
Solankowa - garść soli kuchennej rozpuść w litrze ciepłej wody, dolej 3-4 krople olejku miętowego. Podczas moczenia wyszoruj stopy szczotką.
Pokrzywowa - do miski wrzuć garść liści pokrzywy i zalej 1,5 litra wrzącej wody. Gdy napar przestygnie, wymocz w nim stopy.
Rumiankowa - zaparz litrem wrzątku garść suszonych kwiatów rumianku i kilka gałązek lawendy. Gdy napar przestygnie, mocz w nim stopy przez 10 minut.
Ziemniaczana - zetrzyj na tarce kilka ziemniaków i odcedź przez gazę. Uzyskany płyn przelej do miski, dodaj miąższ (krochmal), który zebrał się na dnie pojemnika. Zamocz w tym stopy na co najmniej 10 minut.
Sosnowa - garść igliwia sosnowego wrzuć do 2 litrów wody i gotuj na małym ogniu 10 min. Przecedź, ostudź i wymocz stopy.
Mleczna - pogrzej litr pełnotłustego mleka, dodaj łyżkę miodu, wymieszaj i przelej do miski. Dolej pół litra zimnej wody i mocz stopy przez kwadrans.