Określenie zajady oznacza pojawienie się stanu zapalnego kątów ust. Z języka łacińskiego zajady - cheilitis, cheilosis, perlèche - to zmiany polegające na pęknięciach z tworzeniem się nadżerek w kątach ust. Mają postać sączących się, zaczerwienionych zmian zapalnych. Często pękają i krwawią, a dolegliwości te nasilają się przy otwieraniu ust.
Jak rozwijają się zajady?
Zmiany zapalne, tzw. zajady, łatwo pomylić ze zmianami opryskowymi. Początkowo na ustach pojawia się niewielki bąbelek, który po kilku dniach pęka tworząc, ze względu na nieustanne sączenie z niego płynu surowiczego, trudno gojącą się ranę. Po kilku dniach narasta zaczerwienienie i wielkość ranki, co skutecznie utrudnia uśmiechanie się, a niekiedy również mówienie. Chory odczuwa ogólne złe samopoczucie i osłabienie, pomimo niewielkiego obszaru jakiego dotykają zajady. Dzieje się tak, ponieważ powstają one kiedy organizm jest osłabiony i podatny na zakażenia wirusowe oraz bakteryjne ze środowiska.
Polecamy: Uroda w kapsułce - suplementy na problemy z cerą
Przyczyny
Zmiany zapalne mogą być wywołane głównie przez grzyby - drożdżaki oraz alergie (np. na nikiel, który znajduje się w większości sztućców). Zwykle pojawiają się obustronnie i nieleczone mogą się utrzymać długo. Częstą przyczyną powstawania zmian tego typu jest niedobór witamin, głównie z grupy B, które działają ochronnie na błony śluzowe. Czynnikami sprzyjającymi powstawaniu zajadów są: brak higieny jamy ustnej, drażnienie przez protezy dentystyczne, zaleganie śliny w kącikach ust, choroby przebiegające z niedoborami odporności, niedobór witamin grupy B, głównie B2, a także cukrzyca. Jest to również częsty, niepożądany objaw , który występuje w terapii lekiem izotretynoiną.
Domowe sposoby
Z zajadami możemy spróbować walczyć domowymi sposobami. Korzystne będzie stosowanie witaminy B, którą znajdziemy przede wszystkim w mleku i jego przetworach. Dobrym jej źródłem są także drożdże piekarskie, mięso, fasola i groch. Preparaty witaminy B można kupić w aptece jako samodzielny preparat lub jako składnik złożonych suplementów diety.
W miejsce powstawania zajadów można przykładać bogate w witaminę B drożdże.
Ponadto można użyć maści z witaminą A i E. Jeżeli stan zapalny nawraca, warto zwrócić się po pomoc do lekarza. Przepisze on preparaty lecznicze dostępne na receptę, jeśli dotychczasowe leczenie nie przynosi rezultatów. Może być niezbędne leczenie preparatami przeciwko grzybom lub stymulującymi odporność organizmu. Przy długotrwałym leczeniu i braku efektów, można wykonać wymaz z sączących zmian i na jego podstawie dostosować leczenie. Nieleczone zajady mogą powodować stan zapalny błony śluzowej jamy ustnej, nie należy więc bagatelizować tych zmian.
Sprawdź: Opryszczka, zimno, skwarka... Nigdy więcej!